Hlavní obsah

Inflace v Česku zrychlila na půl procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v Česku meziročně vzrostly o půl procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu víc než v březnu. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad. Nejvíc zdražuje oblečení, obuv a některé potraviny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Meziroční inflace se dostává na 0,5 procenta a je tak o dvě desetiny procentního bodu nad nejnovější prognózou centrální banky. Je to nepochybně potěšující zpráva, která může snížit pravděpodobnost případné další 'devalvace' koruny, která inflaci do české ekonomiky měla konečně přinést,“ řekl Novinkám analytik ČSOB Petr Dufek.

Proti předchozímu měsíci nejvíc zdražilo oblečení - o 3,2 procenta a obuv o 7,4 procenta.  Z potravin rostly ceny ovoce a zeleniny, a to o 3,2, respektive 7,9 procenta. O procento zdražily léky, naopak o půl procenta v průměru zlevnily dovolené.

V inflaci se také projevily rostoucí ceny pohonných hmot, proti březnu zdražily o 1,6 procenta. „Nebýt loňského poklesu cen ropy inflace v ČR by touto dobou byla zhruba dvakrát větší,” upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Zrychlení meziročního cenového růstu ČSÚ připsal zdražování alkoholických nápojů o 2,5 procenta. Zvedly se také ceny bytového vybavení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám