Hlavní obsah

Stavebnictví v Česku se daří, rozjely se velké projekty

České stavebnictví v březnu dále zrychlilo růst, jeho produkce meziročně stoupla o 8,4 procenta. Zvýšení tempa táhlo hlavně inženýrské stavitelství, kde produkce vzrostla o víc než pětinu. Ubylo ale zahájených bytů. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

V únoru stavební výroba rostla šestiprocentním tempem. V březnu očištěná od sezonních vlivů byla proti únoru vyšší o 1,1 procenta.

Březnová produkce v inženýrském stavitelství se meziročně zvýšila o 20,9 procenta, v pozemním stavitelství vzrostla o 4,6 procenta. V součtu prvních tří měsíců roku je ale stavební výroba stále o víc než čtvrtinu nižší než v předkrizovém roce 2008.

Zahájených bytů v březnu proti loňsku ubylo o 7,1 procenta, stavět se jich začalo 2005. Dokončeno ale bylo skoro o třetinu bytů víc než před rokem, konkrétně 2404 bytů.

Mzdy v oboru rostou

Stavebních povolení úřady v březnu vydaly 6 241, meziročně o zhruba pět procent méně. Orientační hodnota nově povolených staveb ale proti loňsku stoupla téměř o pětinu na 23,1 miliardy korun.

Zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více pracovníky meziročně ubylo o 1,6 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o téměř sedm procent a dostala se nad 29 tisíc korun.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se staví nejvíc bytů za pět let

Developeři v Praze v roce 2014 zahájili stavbu 3 625 bytů, což je nejvíce od roku 2009. Sázejí na to, že loňské oživení prodejů bude pokračovat. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám