Hlavní obsah

Polovina nespolehlivých plátců DPH sídlí v Praze

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou letech existence eviduje registr plátců daně z přidané hodnoty (DPH) 321 nespolehlivých plátců, o 259 více než před rokem. Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze a v Jihomoravském kraji. Analýzu zveřejnila poradenská firma Bisnode.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Praze má sídlo 160 nespolehlivých firem a v Jihomoravském kraji 67. Velká koncentrace neplatičů je i v Plzeňském a Ústeckém kraji. Nejméně hlášených firem mají naopak Olomoucký kraj a Vysočina.

"Počet nespolehlivých plátců DPH v posledních měsících prudce roste. Zdá se, že po delším náběhovém období a také zpřísnění podmínek registr začal plnit svoji funkci jako nástroj proti daňovým únikům," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Mezi nespolehlivci jsou firmy s miliardami

Většina společností má tržby do deseti miliónů korun nebo je neuvádí. Letos je mezi nimi ale i pět firem s tržbami přes miliardu korun. Jedná se o velkoobchod s rudami a kovy Agoli, zadluženou pražskou společnost Energotrade a firmy Heavy Machinery Services, Ladyss stav a Pentam group.

Za nespolehlivého plátce DPH může správce daně označit jakýkoli subjekt, který má dluh na DPH za tři měsíce minimálně 10 miliónů korun, je zapojen do podezřelých obchodů nebo nemá v pořádku daňové doklady a úřad jim vyměří pokutu alespoň půl miliónu korun. Od 1. října 2014 může být za nespolehlivého plátce DPH označena i společnost, která nepřebírá obsílky nebo opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Od začátku letošního roku k tomu přibylo ještě další zpřísnění, které postihuje společnosti sídlící na virtuálních adresách.

Reklama

Výběr článků

Načítám