Hlavní obsah

Odhad řeckého růstu po pouhých třech měsících prudce klesl

Aktualizováno

Evropská komise výrazně zhoršila odhad růstu řecké ekonomiky, ačkoli její původní prognózy byly staré jen tři měsíce. Ve své jarní makroekonomické předpovědi v úterý komise Řecku na letošní rok předpověděla růst hrubého domácího produktu (HDP) pouze o 0,5 procenta, zatímco ještě v únoru to bylo 2,5 procenta.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ježíši, prosím, zachraň Řecko, stojí na transparentu.

Článek

Komise připomíná, že HDP Řecka loni poprvé od roku 2007 vykázal růst, který činil 0,8 procenta. „Pozitivní vývoj nicméně ovlivnilo prosincové oznámení předčasných voleb," uvádí příslušná kapitola jarní prognózy.

Přes pokles odhadu růstu na letošek komise na příští rok Řecku stále předpovídá růst o 2,9 procenta.

Dokument však upozorňuje, že nyní uváděné odhady jsou velmi nejisté, vzhledem ke stále nejasným reformním záměrům nynější řecké vlády. Odhady jsou založeny na stavu k 21. dubnu a předpokládají, že do června se Aténám podaří dosáhnout dohody s věřiteli, tedy s EU a s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

„Diskuse o opatřeních mezi námi a řeckými úřady pokračují," připomněl v úterý eurokomisař pro ekonomické a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici. V posledních dnech se ale zdá, že rozhovory vedené v Bruselu i v Aténách zatím na technické úrovni určitým způsobem pokročily.

Vyčerpání z Řecka

Eurozóna v březnu schválila čtyřměsíční prodloužení záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů řecké vlády.

Ty však levicový kabinet premiéra Alexise Tsiprase s dostatečnými podrobnostmi dosud nepředložil, i když mezi partnery Řecka již panuje z dosavadního vývoje frustrace.

Pokud se dohodu o reformách nepodaří dokončit tento měsíc, hrozí prý Řecku v červnu platební neschopnost. Mnozí ekonomové ale dříve podobně předpovídali, že Aténám dojdou peníze už koncem dubna. Neustálé prodlužování lhůt a spekulace o řeckém bankrotu či odchodu ze eurozóny (tzv. Grexit) už získaly mezi ekonomy označení „Grexhaustion” (vyčerpání z Řecka) nebo Grimbo (podle výrazu limbo, který znamená také hluboký spánek).

Dluh přesáhne 180 procent HDP

Nejistota kolem dohody s věřiteli má podle komise už od loňského podzimu negativní dopady na veřejné finance Řecka, výrazně klesly i příjmy rozpočtu. Deficit státního rozpočtu tak loni činil 3,5 procenta HDP, letos jej komise odhaduje na 2,1 procenta a v roce příštím na 2,2 procenta. Poměr dluhu k HDP by měl letos dosáhnout 180,2 procenta HDP, rok poté už by měl klesnout na 173,5 procenta.

V odpovědi na otázku novinářů Moscovici v úterý poznamenal, že sdílí názor šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, podle kterého není odchod Řecka z eurozóny možné připustit. Setrvání Řecka mezi zeměmi platícími eurem je společným zájmem EU i Atén, podotkl komisař.

„Stále věříme, že existují základy pro skutečný růst (Řecka) v roce 2016," poznamenal eurokomisař. Podmínkou je podle něj úspěch nynějších společných jednání a pokračování řeckých reforem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám