Hlavní obsah

Zaměstnanost v Česku roste, vrací se k úrovni před krizí

Aktualizováno

V letošním prvním čtvrtletí mělo práci 4,99 miliónu lidí, což bylo o zhruba 65 400 více než před rokem. Míra zaměstnanosti se tak zvýšila na 69,3 procenta, oznámil v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Proti poslednímu loňskému čtvrtletí sice pracujících ubylo, analytici to ale spojují se sezónními výkyvy. Trh práce se podle nich vrátil na úroveň před krizí.

"První čtvrtletí je vždy o něco slabší, protože není obchodní sezóna, lidé jsou zásobeni z Vánoc. Proto když se hodnota očistí právě o tyto drobné sezónní výkyvy, je zaměstnanost 5,021 miliónu lidí. Podobných hodnot naše ekonomika dosahovala naposledy v předkrizovém období," řekl analytik Home Credit Michal Kozub.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Míra nezaměstnanosti, kterou ČSÚ stanovuje podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) u lidí mezi 15 a 64 roky, se v prvním čtvrtletí snížila na 6,1 procenta. Před rokem byla o 0,8 procentního bodu vyšší. Zásluhu na poklesu nezaměstnanosti mají podle analytiků hlavně automobilový průmysl a služby.

Přijde další pokles nezaměstnanosti?

Počty nezaměstnaných by měly podle Kozuba v následujících měsících dále klesat, i když se postupně blíží limitům ekonomiky.

"Nezaměstnanost v Česku je z hlediska Evropy velmi nízká a nelze ji snižovat do nekonečna. Ani v nejhorších letech nebyla srovnatelná s některými zeměmi, kde nezaměstnanost stoupala nad 20 procent. Nulová nezaměstnanost nemůže nikdy existovat. Proto jednou musí narazit na své limity. Problémem je ale i struktura uchazečů o práci, kteří mnohdy mají zcela odlišnou kvalifikaci, než požadují firmy," dodal ekonom.

Údaje o nezaměstnanosti zveřejňuje také Úřad práce ČR, který při tom vychází ze své evidence. Podle jeho údajů nezaměstnanost v březnu klesla na 7,2 procenta z únorových 7,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost v Česku klesla na 7,2 procenta

Nezaměstnanost v České republice v březnu klesla na 7,2 procenta z únorových 7,5 procenta. Bez práce bylo 525 315 lidí, téměř o 23 tisíc méně než v únoru....

Výběr článků

Načítám