Hlavní obsah

Mateřskou nově dostanou i ženy dojíždějící za prací do ciziny

Stát bude napříště vyplácet mateřskou i ženám, které dojížděly za prací do zahraničí a nadále bydlely v Česku. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se ztotožnilo s názorem ombudsmanky Anny Šabatové a změnilo chybnou praxi České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Uvedla to v neděli Česká televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová

Článek

Změna se týká žen, které pracovaly v zahraničí, ale do Česka se vracely minimálně jednou týdně. Pokud se před nástupem na mateřskou nahlásí v Česku na úřad práce, budou dostávat mateřskou. ČSSZ dosud těmto ženám mateřskou odmítala vyplácet a odkazovala na stát, kde žena pracovala.

"Chybná praxe byla ta, že paní, která pracovala na Slovensku, ale bydlela v České republice, spadá podle koordinačního nařízení Evropské unie pod sociální zabezpečení v České republice," řekla Šabatová ČT k případu Aleny Velecké, na základě kterého MPSV postup změnilo.

Ženy, které takto mateřskou v minulosti nedostaly, mohou podle ČT zažádat o nápravu tři roky nazpět. "V případě, že o tu práci přijde, nebo se dobrovolně rozhodne ukončit ten pracovní úvazek, přechází do registru úřadu práce v místě svého trvalého bydliště. Sociální dávky žádá v místě bydliště," řekl televizi mluvčí MPSV Petr Habáň.

Z Česka za prací dojíždí do zahraničí a vrací se nejméně jednou týdně do Česka 16 600 lidí, uvedla ČT s odkazem na předloňské údaje MPSV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám