Hlavní obsah

Eurozóna se po čtyřech měsících dostala z deflace

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v eurozóně zůstaly v dubnu beze změny, uvedl ve čtvrtek v prvním rychlém odhadu evropský statistický úřad Eurostat. V březnu ještě o desetinu procenta klesaly. Eurozóna se tak zřejmě dostává z deflačního vývoje, který trval několik měsíců.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Znak eura vyfocený před budovou Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu

Článek

V deflaci se země používající společnou měnu ocitly loni v prosinci, podruhé v historii eura. Lednový meziroční pokles cen o 0,6 procenta byl největším cenovým propadem od července 2009, kdy ceny klesaly od června do října.

Hlavní vliv na pohyb cen v 19 státech, kde se platí eurem, měl růst cen ve službách o 0,9 procenta proti březnovým 0,1 procenta.

O 0,9 procenta rostly také ceny potravin, alkoholu a tabáku, které ale už v březnu zaznamenaly růst o 0,6 procenta. Růst o 0,1 procenta vykázaly v dubnu i ceny průmyslového zboží, které v březnu stagnovaly.

Ceny energií dál pokračují v poklesu, tentokrát o 5,8 procenta proti březnovým šesti procentům.

Euro posiluje vůči dolaru 

Inflace v eurozóně je ale už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou Evropská centrální banka (ECB) již označuje za nebezpečnou zónu.

ECB loni snížila úrokové sazby na rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Cílem banky je dostat opět inflaci těsně pod dvě procenta.

Euro ve čtvrtek na devizových trzích zpevňuje, vůči americkému dolaru posílilo o další procento, a vyšplhalo se tak na dvouměsíční maximum nad 1,12 USD. Koruna se vůči euru před polednem obchodovala za 27,44 CZK/EUR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám