Hlavní obsah

České dráhy se vrátily do zisku

Hospodaření skupiny České dráhy (ČD) se vloni dostalo do zisku 156 miliónů korun po předloňské ztrátě téměř dvě miliardy korun. Osobní doprava, která představuje hlavní činnost státního dopravce, zmírnila proti dřívějším zhruba dvěma miliardám ztrátu na částku 865 miliónů korun. ČD to uvedly ve výroční zprávě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Naším cílem je skupinu ČD stabilizovat a držet majoritní podíl na trhu osobní i nákladní dopravy,“ řekl předseda představenstva ČD Pavel Krtek.

Hospodaření drah loni pomohlo snížení nákupních cen elektřiny a nafty. Škrty se dotkly i nákladů na zaměstnance.

„Osobní doprava dosáhla lepších výsledků než v roce 2013 a vykazuje pozitivní výsledek před započítáním finančních nákladů. Bohužel, vyšší míra zadlužení kvůli investicím do obnovy vozidel generuje vysoké finanční náklady (na obsluhu dluhu) a způsobuje celkovou ztrátu,” uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Pomohla dceřiná firma ČD Cargo

Lepším výsledkům pomohla společnost ČD Cargo. Kvůli poklesu objednávek a  ztráty přeprav černého a hnědého uhlí sice meziročně došlo ke snížení tržeb o 584 miliónů korun, firma však byla ve výsledku ziskovější. ČD Cargo dokázala ušetřit na nákladech stovky miliónů korun a skončila v zisku 877 miliónů korun, který byl o 100 miliónů korun vyšší než v roce předchozím.

Dráhy dostávají ročně od ministerstva dopravy a krajů dotace na provoz ztrátových tratí ve výši kolem 13 miliard korun. Celkem loni přepravily 170 miliónů cestujících. Kromě osobního a nákladního dopravce patří do skupiny Českých drah například Výzkumný ústav železniční či poskytovatel datových služeb ČD Telematika. Společnost v Česku zaměstnává 25 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám