Hlavní obsah

Spotřební daně: Bitva o biopaliva

Právo, Stanislav Ptáčník

Sněmovna v úterý propustila do třetího čtení novelu zákona o spotřebních daních. K předloze se při druhém čtení sešly dva pozměňovací návrhy, které v případě jejich schválení ukončí k 30. červnu daňovou podporu čistých a vysokoprocentních biopaliv. První návrh vznesl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, druhý poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Neschválení podpory biopaliv by zřejmě nejvíc postihlo tuzemské pěstitele, jimž by se snížila poptávka zejména po řepce olejné.

Článek

K uvedenému datu končí dosavadní program podpory biopaliv, který v minulosti schválila Evropská komise. Loni vládou prošel nový pětiletý program, který nyní čeká na notifikaci.

V souvislosti s tím kabinet přijal a poslal k projednání do parlamentu návrh zákona, který daňovou podporu biopaliv prodlužuje až do roku 2020. Jeho předkladatelem je ministerstvo zemědělství vedené Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Tu část novely, která stanoví pokračování daňového zvýhodnění koncentrovaných biopaliv, připravilo ministerstvo financí. Právě tento návrh čelil na minulé schůzi Sněmovny tvrdé kritice z řad opozice.

Kalousek například tvrdí, že podpora bude sloužit především skupině Agrofert, jejímž vlastníkem je ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Předložil i další návrh, jenž rozšiřuje okruh látek přimíchávaných do bionafty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš

Kalousek je navíc přesvědčen, že tato novela schválena nebude. Sněmovna ji totiž kvůli dlouhým hádanicím poslanců neprojednala zatím ani v prvním čtení.

Kalousek proto k jiné novele zákona o spotřebních daních, projednávané v úterý,  předložil svůj pozměňovací návrh na ukončení podpory, aby tak podle jeho vyjádření „český zákon uvedl do souladu s právem EU“.

Exministr financí kromě toho varoval, že pokud by parlament jeho návrh neschválil, hrozily by Česku sankce za nepovolenou podporu.

Kdo získá, kdo ztratí

Babiš se v závěru minulé schůze nechal slyšet, že na přijetí novely netrvá. Rais pak v úterý řekl, že jeho návrh uvádí normu do souladu s evropským právem. O obou pozměňovacích návrzích rozhodnou poslanci při závěrečném hlasování.

Ukončení podpory biopaliv už letos by v praxi znamenalo, že u benzínu a nafty s podílem biosložky by zřejmě o několik desetihaléřů vzrostly spotřebitelské ceny. U vysokoprocentních biopaliv by patrně došlo k poklesu jejich prodejů.

Radost z toho by nepochybně měly firmy z petrolejářského odvětví, jimž biopaliva „zkracují“ jejich byznys. Babišovy firmy orientované na produkci biopaliv by to nakonec moc výrazně poškodit nemuselo. Předpokládaný pokles odbytu čistých biopaliv v tuzemsku by jim mohl vynahradit jejich vyšší export.

Neschválení podpory biopaliv by asi nejcitelněji postihlo tuzemské pěstitele, jimž by se snížila poptávka zejména po řepce olejné (slouží k výrobě MEŘO) a cukrové řepě (k výrobě bioetanolu). Tržby by jim klesly o miliardy, ubylo by pracovních míst.

Proti únikům

Ve středu projednávaná novela má umožnit, aby kauce pro prodejce pohonných hmot klesly z 20 miliónů na 10 miliónů korun. Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům a tzv. karuselovým obchodům.

U tabáku navrhla vláda plošné uvalení spotřební daně, tedy i na surový tabák. Cílem je opět omezit daňové úniky. Surový tabák se dosud nedanil, měl být využíván k jiným účelům než k výrobě kuřiva.

Pokoutní výrobci kuřiva to však zneužívali. Daň je stanovena na úrovni spotřební daně tabáku ke kouření. Kromě toho má vzniknout registr osob, které s tímto tabákem nakládají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám