Hlavní obsah

Valná hromada O2 schválila po deseti hodinách rozdělení firmy

• Aktualizováno

Na úterní valnou hromadu největší domácí telekomunikační firmy O2 přišlo zhruba třikrát více akcionářů, než bylo dosud obvyklé. Minoritním akcionářům se nelíbí navrhované rozdělení firmy, Kellnerova PPF měla ale dost hlasů, aby je přehlasovala. Valná hromada jednala v úterý deset hodin.

Foto: Petr Horník, Právo

Sídlo společnosti Telefónica O2 v Olšanské ulici v Praze

Článek

PPF drží podíl 83 procent a prosadila rozdělení O2 na operátora nabízejícího služby koncovým zákazníkům. Bude také vlastnit mobilní frekvence a také dceřiného mobilního operátora na Slovensku. Vydělí se infrastruktura, tedy pevné sítě, mobilní vysílače a datová centra a přejdou pod nově vytvořenou společnost Cetin.

Do ní má přejít majetek v odhadní ceně 46,9 miliardy korun. Všichni akcionáři O2 získají ke každé akcii jednu akcii Cetinu, která nebude veřejně obchodovatelná. Jmenovitá hodnota akcií O2 klesne z 87 korun na deset korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Těm, kteří s rozdělením vyjádřili na valné hromadě nesouhlas, O2 vyplatí za akcie Cetinu odstupné.

Přišlo 700 akcionářů

Přítomnost rekordních více než 700 vlastníků akcií, kteří měli velké množství dotazů a připomínek, jednání prodlužovala. Zdržení způsobil také počáteční nával sedmi stovek drobných akcionářů u registrace.

Vedle nutnosti čekat zejména při registraci akcionářů z řad právnických osob si akcionáři stěžovali na osobní prohlídky, kterým byli podrobeni u vchodu do pražské haly Forum Karlín, kde se hromada koná. U akcionářů našla ochranka několik střelných zbraní.

Valná hromada odpoledne schválila výplatu dividendy z nerozděleného zisku z minulých let 13 korun na akcii před zdaněním, o pět korun méně než loni. Celkově firma na dividendách vyplatí 4,1 miliardy korun.

Akcionáři rovněž schválili účetní závěrku firmy. O2 loni klesl zisk o 31 procent na 3,96 miliardy korun a výnosy se snížily o devět procent na 38,86 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám