Hlavní obsah

Europoslanci navrhli omezení biopaliv vyráběných z plodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament v úterý schválil návrh na omezení podílu biopaliv vyráběných ze zemědělských plodin na spotřebě energie v dopravě. V roce 2020 by neměl tento podíl přesáhnout sedm procent, což má zajistit větší zastoupení pohonných hmot vyráběných například z odpadů či řas.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dosavadní pravidla stanovená Bruselem počítala s tím, že v roce 2020 budou energie z obnovitelných zdrojů v dopravě zastoupeny deseti procenty. Plodiny, z nichž se biopaliva vyrábějí, však i v důsledku této podpory ze strany EU začaly zabírat značné plochy zemědělské půdy a konkurovat výrobě potravin. Proto se Unie rozhodla zajistit, aby ekologická paliva nebyla vyráběna pouze z plodin rostoucích na polích, ale i z jiných zdrojů.

Někteří evropští poslanci hodlali biopaliva, z nichž se podle nich stal byznys ohrožující výrobu potravin, omezit ještě více, nakonec však zůstalo u sedmi procent. „Je to přijatelný kompromis,“ komentoval návrh eurokomisař pro energetiku a klimatické změny Arias Caňete.

Babišův střet zájmů

Čeští poslanci budou v prvním čtení projednávat vládní návrh novely na prodloužení podpory biopaliv. Návrh budí kritiku opozice kvůli údajnému střetu zájmů ministra financí a předsedy vládního hnutí ANO Andreje Babiše. Babiš je vlastníkem Agrofertu, který patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. Z řepky vyrábí bionaftu člen holdingu, firma Preol.

Mezi největší kritiky patří místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek, který chce navrhnout ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k letošnímu 30. červnu. Podle něj by Česko mělo podporovat tzv. biopaliva druhé generace, vyráběná třeba z použitých fritovacích olejů, mořských řas nebo slámy.

Biopaliva druhé generace v Česku vyrábí liberecká firma Oleo Chemical. Bionafta z odpadních živočišných tuků ale nesplňuje české technické normy, které jsou podle firmy stanoveny záměrně přísně. Tuto bionaftu přitom vyváží do Itálie, Francie, Holandska nebo Velké Británie. Ve spolupráci s izraelskými firmami pracuje na výrobě bionafty z mořských řas firma Ecofuel se sídlem v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám