Hlavní obsah

Po Kauflandu dostal pokutu za zneužití tržní síly i Globus

Druhou pokutovanou firmou za pět let platnosti zákona o významné tržní síle je obchodní řetězec Globus. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostal loni pokutu 7,144 miliónu korun, řekl v úterý mluvčí úřadu Martin Švanda. Sankce je nepravomocná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dosud jedinou sankcí za zneužití významné tržní síly byla pokuta 22,13 miliónu korun z roku 2013 pro obchodní řetězec Kaufland. Firma porušila zákon, když sjednávala s nadpoloviční většinou svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů platební lhůty delší než 30 dní a platby takto i realizovala. Případ má na stole Krajský soud v Brně.

ÚOHS ve své výroční zprávě za loňský rok uvedl, že obdržel 12 podnětů na zneužití významné tržní síly. Loni vedl čtyři správní řízení a vydal jediné rozhodnutí. Z řízení, které dosud neukončil, bylo jedno zahájeno už před pěti lety a dvě před čtyřmi.

Odborníci účinnost zákona kritizují

ÚOHS vede například řízení s řetězcem Tesco a další s Kauflandem. „Zatímco první řízení se zabývalo zejména lhůtami splatnosti, toto druhé řízení se zaměřuje na širokou škálu projevů chování odběratele, které značně negativně dopadají na dodavatele,” uvedl ÚOHS ve výroční zprávě s tím, že čeká na znalecký posudek.

Zákon o významné tržní síle platí od roku 2010. Měl být „bičem na řetězce”, odborníci ho ale často kritizují. Zabývala se jím i Evropská komise, řízení s Českem ale nezahájila. Miroslav Koberna z Potravinářské komory v minulosti uvedl, že zatím nastaly v souvislosti s platností zákona jen dílčí změny v chování obchodních řetězců. Dodržování třicetidenní lhůty splatnosti se snaží řetězce kompenzovat vyžadováním procent na bonusech.

ÚOHS ve výroční zprávě uvedl, že se chystá novela zákona, která byla loni předložena vládě. Odpovědnost za zneužití tržní síly se má rozšířit i na dodavatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám