Hlavní obsah

Applu stoupl zisk o třetinu, za čtvrt roku prodal 61 miliónů iPhonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve druhém finančním čtvrtletí meziročně stoupl o třetinu na 13,6 miliardy dolarů (344 miliard korun). Výsledky podniku opět podpořila silná poptávka po telefonech iPhone. Firma v pondělí rovněž oznámila, že se rozhodla zvýšit čtvrtletní dividendu o 11 procent.

Foto: Chance Chan, Reuters

Příprava na otevření obchodu Applu v čínském městě Chang-čou

Článek

Tržby společnosti se ve čtvrtletí končícím 28. března meziročně zvýšily o 27 procent na 58 miliard dolarů (téměř 1,5 biliónu korun). Firma ve čtvrtletí prodala více než 61 miliónů telefonů iPhone, což představuje meziroční nárůst o 40 procent.

Prodej iPhonů překonal očekávání analytiků, kteří ho podle agentury Bloomberg odhadovali na zhruba 58 miliónů přístrojů. V souladu s předpoklady nicméně zaostal za rekordní úrovní 74 miliónů přístrojů dosaženou v prvním finančním čtvrtletí, které zahrnovalo klíčovou vánoční sezónu, upozornila agentura AP.

Prodává se méně iPadů

Telefony iPhone se na celkových tržbách Applu podílely více než dvěma třetinami. Popularita iPhonů tak kompenzuje slábnoucí poptávku po počítačových tabletech iPad. Prodej iPadů se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně snížil téměř o čtvrtinu na 12,6 miliónu přístrojů, napsala agentura DPA.

Minulý týden Apple zahájil prodej chytrých hodinek Apple Watch. Hodinky jsou prvním produktem nové kategorie, který firma vytvořila pod vedením generálního ředitele Tima Cooka. Ten v roce 2011 nahradil v čele podniku legendárního Steva Jobse, který brzy poté zemřel na rakovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple koupil obří les jako zdroj materiálu

Apple proinvestoval historicky miliardy dolarů, jen v minulém roce jej akvizice výrobce sluchátek Beats Electronics vyšla na 3,2 miliardy dolarů (63,4 miliardy...

Applu konkurují nízkou cenou. A slaví úspěch

Chytré hodinky Apple Watch šly v pátek oficiálně do prodeje. Předběhly je ale čínské továrny, které k potěšení místních zákazníků chrlí levnější alternativy....

Výběr článků

Načítám