Hlavní obsah

Čína překonala v rozloze vinic Francii, ve výrobě vína zaostává

Čína loni sesadila Francii z pozice druhého největšího pěstitele vína na světě podle rozlohy obdělávaných ploch. V produkci vína ale těžce zaostává. Čína již od roku 2013 spotřebuje nejvíce červeného vína na světě a snaží se rozšířit plochy, na kterých pěstuje víno, aby uspokojila rostoucí poptávku, napsala agentura Reuters.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle mezinárodní organizace vinné révy a vína OIV Čína od počátku tisíciletí více než zdvojnásobila rozlohu pozemků, na kterých pěstuje vinnou révu, na 799 tisíc hektarů.

Na celosvětové rozloze vinic má nyní Čína podíl 10,6 procenta, Francie 10,5 procenta. Největším pěstitelem zůstává Španělsko s podílem 13,5 procenta.

V zemi se pěstuje převážně červené víno, protože bílé se tam téměř nepije, a různé odrůdy – Cabernet-Sauvignon, Syrah, Merlot či Chardonnay. Převážně se víno pěstuje v provinciích Ning-sia, S’-čchuan a Che-pej, které jsou suché a v nichž je malá konkurence s jinými plodinami.

Čína loni vyprodukovala sotva 11 miliónů hektolitrů, což z ní dělá osmého největšího producenta na světě. Vinné révě totiž trvá čtyři až pět let, než začne plodit, a rozloha vinic v zemi vzrostla převážně v posledních dvou až třech letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám