Hlavní obsah

Za monitorovací systém pro evropské fondy zaplatí ČR stovky miliónů

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Monitorovací systém evropských fondů bude nově hradit stát ze svého rozpočtu, nikoli Evropská unie. Rozhodla o tom v pondělí vláda. Česko tak podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) uhradí minimálně 252 miliónů korun, aby bylo možné čerpat evropské dotace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

„Vláda přijala usnesení, že další výdaje na monitorovací systém budou hrazeny ze státního rozpočtu. Tímto usnesením nejsou ohroženy peníze z EU na programové období 2014 až 2020,“ informovala v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Vláda tak reagovala na situaci, kdy kvůli auditní zprávě hrozilo, že Česká republika nebude moci čerpat finanční prostředky ve výši stovek miliard korun.

Systém stál dosud 590 miliónů korun a EU na něj podle Šlechtové neproplatí zatím 252 miliónů korun. „To je částka, kterou může ještě finanční úřad nebo Evropská komise upravit. Dále ale musíme platit dodavatelům další faktury," uvedla Šlechtová a naznačila, že výdaje mohou ještě stoupnout.

Usnesení vlády je klíčové, díky němu se může rozjet čerpání financí z EU, tvrdí ministryně. Monitorovací systém je podle ní připraven na zadávání prvních výzev, vláda očekává, že během příštího týdne začne Evropská komise schvalovat první operační programy.

Reklama

Výběr článků

Načítám