Hlavní obsah

Vytáčí celou Evropu, teď má řecký ministr financí skončit

Atény

V Aténách se podle tamního tisku šíří spekulace, že by řecký ministr financí Janis Varufakis mohl být v brzké době odvolán z funkce. Týdeník To Vima dnes napsal, že Varufakis „ztratil veškerou důvěryhodnost”. Na pátečním zasedání ministrů financí eurozóny v Rize Varufakis před svými kolegy podle listu opět působil nepřipraveně a byl zcela izolován. Z Bruselu byl dlouhodobě kritizován za vznášení stále nových požadavků ze strany Řecka.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Článek

O Varufakisově odchodu se v tisku spekulovalo již dříve, vláda však tyto spekulace popírala, připomíná agentura DPA.

Silně zadlužené Řecko se nyní kvůli nedostatku hotovosti potýká s hrozbou platební neschopnosti. Eurozóna v březnu schválila čtyřměsíční prodloužení záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z tohoto programu ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Aténám se zatím nepodařilo s věřiteli na podobě reforem dohodnout. Řecko se proto snaží získat peníze na financování svého provozu a splácení půjček od Mezinárodního měnového fondu (MMF) ze státního sektoru.

Řecký parlament v pátek schválil kontroverzní vládní plán záboru veškeré volné hotovosti na všech stupních státní správy a ve veřejnoprávních institucích, mimo jiné i v nemocnicích a školách.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur (asi 6,6 bilionu Kč).

Výměnou za úvěrovou pomoc však v uplynulých letech musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel.

Nová řecká vláda záchranný program ostře kritizuje a například premiér Alexis Tsipras před lednovými volbami sliboval zmírnění jeho podmínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám