Hlavní obsah

Slovenští poslanci chtějí zakázat „kazítka”, která prý záměrně ničí spotřebiče po záruce

Novinky, ivi, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Poslanci slovenské vládní strany Směr-SD chtějí zákonem zakázat, aby výrobci a prodejci instalovali do výrobků součástky, které jsou záměrně vyrobeny tak, aby zkracovaly životnost celého výrobku. Poslanci alespoň tvrdí, že takové součástky opravdu existují.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Existuje množství servisních center na Slovensku, která při posuzování vlivu různých součástek nainstalovaných ve výrobku měla indicie a důkazy, že v samotných výrobcích byly součástky, které svou kvalitou či napojením mohly snížit hodnotu výrobku," uvedl slovenský poslanec Otto Brixi, který normu předložil.

Zákon počítá s pokutami pro dodavatele zboží, pokud znalecký posudek prokáže, že výrobek v sobě měl součástku, která ho rozbila. Posuzovat by to měla obchodní inspekce, která bude znalecké posudky zadávat. Není ale jasné, jak bude posuzovat, zda porouchaná součástka měla schválně výrobek pokazit, nebo je jen z levného materiálu a po čase se opotřebovala.

Pokud by se přitom existence takové součástky prokázala, hrozila by dodavateli pokuta v přepočtu až 4,5 miliónu korun.

Jejich zákaz nám připomíná vyhlášení zákazu yettiho ve slovenských horách
prodejce elektroniky

„Rozhodli jsme se novelizovat zákon o ochraně spotřebitele z důvodu, že na trhu je množství podnětů, které se týkají možných zařízení a součástek, jež by mohly znehodnocovat samotné výrobky," řekl ČTK poslanec Brixi. Podobný zákon už přijala také Francie.

Je to jako věřit na yettiho

Podle výrobců elektroniky jde ale o fámu. Žádné takové součástky neexistují. Přístrojům, které si lidé chtějí levně koupit, se po nějaké době stane, že se rozbijí. Kvůli tlaku na cenu se vyrábějí z levnějších materiálů, které se po nějaké době opotřebují.

„Jejich zákaz nám připomíná vyhlášení zákazu yettiho ve slovenských horách,“ citoval Deník N Ondřeje Pešáka ze společnosti Okay, která prodává elektrospotřebiče. Existenci kazítek označil za součást mytologie, která nemá reálné podklady.

Števo Porubský z portálu Techbox.sk říká, že dokázat, že výrobce použil úmyslně něco jako kazítko, je téměř nemožné. „Neexistuje způsob, jak výrobce – především levných zařízení – přinutit, aby do svých produktů používali pouze kvalitní součástky, které se nepokazí po dvou třech letech,“ upozornil.

Odborník na IT technologie Ondrej Macko v televizi TA3 uvedl, že v současnosti se vyrábějí přístroje na kratší dobu používání. „Dnes se vyrábí hlavně na cenu. Životnost přístroje už není nastavena tak, že dvacetiletý vysavač po babičce bude ještě 15 let v pohodě fungovat,“ upozornil.

„Taková zařízení se už dnes nevyrábějí, protože lidé chtějí technologicky novější věci. Raději si koupí něco nového, než by dali opravit starý přístroj,“ dodal.

Macko zpochybňuje možnost tzv. kazítek i tím, že ve světě je určena různá záruční doba. „V Evropě jsou to dva roky, v Asii jeden rok. Takže si nedokážu představit, že by to bylo nastavené tak, že jeden den po uplynutí záruky by se přístroj porouchal,“ řekl.

Dovedu si představit nějaké součástky, které jsou z umělé hmoty a jsou uměle umístěné u tepelného zdroje, aby rychleji shořely
Slovenská obchodní inspekce

Macko se domnívá, že v případě schválení zmíněného zákona bude největším kamenem úrazu vymahatelnost práva. „Bude těžké dokázat, že výrobce to schválně tak nastavil. Snaha je to pěkná, ale blíží se volby,“ uzavřel.

Pokuta až 4,5 miliónu korun

Prověřování podnětů na existenci kazítek má mít podle připravovaného zákona na starosti Slovenská obchodní inspekce (SOI), a to prostřednictvím znaleckých posudků.

„Dovedu si představit nějaké součástky, které jsou z umělé hmoty a jsou uměle umístěné u tepelného zdroje, aby rychleji shořely, a tak porouchaly celý výrobek. Dovedu si to představit například u elektrovýrobků,“ připustila Nadežda Machútová ze SOI.

Pokud by se pochybení podnikatele potvrdilo, úřady by ho mohly potrestat pokutou do 166 tisíc eur (4,5 miliónu Kč). V případě, že by vada výrobku poškodila zdraví spotřebitele, nejvyšší sankce by se vyšplhala na dvojnásobek. Kromě toho by firma mohla přijít o podnikatelské oprávnění.

Výrobci, dovozci, dodavatelé a prodejci tak podle předlohy zákona nebudou moci do výrobku instalovat součástku, která by mohla způsobit zkrácení životnosti produktu nebo jeho nefunkčnost, případně by způsobila vady zboží.

Anketa

Myslíte si, že ve spotřebičích jsou součástky, jejichž úkolem je výrobek pokazit?
ano, dávají je tam schválně výrobci
92,3 %
ne, ale levné součástky málo vydrží
5,9 %
ne, je to celé nesmysl
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16703 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám