Hlavní obsah

Škoda Auto se dohodla s odbory, platy porostou o 3,5 procenta

– Mladá Boleslav • Aktualizováno
Právo, ČTK, Radek Plavecký

Na růstu mezd se ve čtvrtek odpoledne konečně dohodli odboráři s vedením firmy Škoda Auto. Tarifní část mzdy se zvýší od dubna o 3,5 procenta a zaměstnanci dostanou k dubnové výplatě ještě bonus 4 tisíce korun. To je výsledek dnešního jednání.

Foto: Škoda Auto

Výroba modelu Škoda Yeti v Kvasinách

Článek

K nově dohodnutému navýšení se bude podle dřívějších dohod ještě vyplácet bonus kolem 60 tisíc. Zahrnuje i odměnu za rekordní hospodářské výsledky firmy ve výši 25 tisíc pro každého pracovníka, která bude také v dubnové výplatě vyplácené v květnu.

Vedení automobilky i odbory k dohodě dospěly týden poté, co odboráři uspořádali protestní mítink a na tři hodiny zastavili práci. [celá zpráva]

Odbory hrozily několikadenní stávkou, pokud firma nenabídne růst mezd vyšší než tři procenta.

Vyšší prémie za směny navíc

Nová dohoda platí na 12 měsíců. Přináší také navýšení prémie za odpracovanou směnu navíc, ta se zvedne o 50 korun. Za noční směnu v takzvaném flexikontu zaměstnanci navíc dostanou 700 korun a za ranní 800 korun. Zvýší se také příspěvek na penzijní spoření nebo odměna za týmovou práci.

Automobilka zaměstnává v České republice kolem 25 tisíc lidí, drtivá většina z nich jsou tarifní zaměstnanci. Průměrná dělnická mzda vloni dosahovala částky téměř 34 tisíc korun.

Škoda Auto loni zvýšila zisk o 46 procent na 665 miliónů eur, tedy na 18,4 miliardy korun. Zákazníkům dodala rekordní počet 1,037 miliónu vozů, což je meziroční nárůst téměř 13 procent.

U TCPA se dál jedná

Ve druhé středočeské automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína ještě kolektivní vyjednávání pokračuje. Průměrná hrubá mzda je tam přibližně 30 000 korun. Podle dostupných informací vedení firmy nabídlo růst mezd asi o 500 korun, odbory požadují 1340 korun.

TPCA zatím loňské hospodářské výsledky nezveřejnila, v roce 2013 jí meziročně klesly tržby i zisk shodně o 13 procent. Tržby činily podle auditovaných výsledků 29,8 miliardy, zisk před zdaněním 278,1 miliónu korun.

V nošovické automobilce Hyundai od 1. března zaměstnancům vzrostly mzdy v průměru nejméně o 3,3 procenta. Průměrný hrubý měsíční příjem tam činil loni 32 568 korun, v dělnických profesích 29 922.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám