Hlavní obsah

Olomouc patří milovníkům květin, odstartovala jarní výstava Flora

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Všemi smysly si mohou vychutnat návštěvníci hlavní expozici jarní etapy květinové výstavy Flora Olomouc, která má podtitul Smyslů plná zahrada. Letošního 36. ročníku výstavy se zúčastní 120 vystavovatelů z tuzemska i zahraničí.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Krásu květin mohou na veletrhu poznávat i nevidomí. Jsou tu totiž instalovány exponáty, které pro ně vytvořili floristé v rámci aranžérské soutěže.

Článek

Letošní expozice má podtitul Smyslů plná zahrada. Autoři slibují, že budou útočit na všechny smysly návštěvníků. „Kvetoucími portály je zavedeme do čarovného prostoru s nesmírným množstvím rozmanitých vůní, barev a tvarů vytvořeného pomocí aranží tisíců kusů narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, ale také muškátů, petúnií a voskovek,“ uvedl autor projektu Vojtěch Zahradník.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hned první den přilákal veletrh Flora na olomoucké výstaviště množství návštěvníků.

Zahrada odpočinku, chutí a hudby je doplněna vodními gejzíry, přehlídkou rododendronů, pokojových rostlin, okrasných stromů a keřů. Celý prostor provoní tisíce řezaných květin - lilií, kosatců, hledíků či frézií.

Květinový tunel návštěvníky dovede až do exotické krajiny Mexika, kde nechybí ani typická mayská pyramida.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na veletrhu Flora mohou lidé spatřit i mexickou krajinu.

Autoři výstavy se zaměřili i na nevidomé návštěvníky. Jsou nainstalovány exponáty, které pro ně vytvořili floristé v rámci aranžérské soutěže na téma Jaro všemi smysly. Další jsou umístěny i na výstavě (Ne)viditelná Olomouc v Křížkovského ulici.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na veletrhu Flora mohou návštěvníci obdivovat i florální objekt pro zrakově postižené - obří mexický klobouk z rostlin, který před jeho zahájením vytvořili studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Souběžně s veletrhem Flora, který potrvá do neděle, se na olomouckém výstavišti konají i jarní zahradnické trhy a veletrh zahradnických pomůcek a mechanizace Hortifarm.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na olomouckém výstavišti se konají i jarní zahradnické trhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám