Hlavní obsah

Pošta chce většinu poboček pronajmout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká pošta plánuje během příštích deseti let převést téměř čtyři pětiny z 3200 svých poboček na smluvní partnery. Podnik si od tohoto kroku slibuje úsporu nákladů a zachování počtu poboček. Z nynějších 3200 pošt by měl státní podnik za deset let provozovat jen 691 vlastních poboček. Vyplývá to ze záměru, se kterým se ve středu seznámila vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V současnosti je tzv. partnerských poboček nebo výdejních míst 140. To je podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka nejnižší počet v Evropě. V Německu je to téměř 100 procent a v Rakousku 71 procent.

"Plánovaný desetiletý proces v ČR vychází ze zahraničních zkušeností a zároveň z reálných možností České pošty jej realizovat. Jde o proces, který není jednostranný, a nezáleží pouze na České poště, ale také na partnerech, s nimiž bude každou konkrétní pobočku řešit," dodal Vitík. Původně pošta zvažovala, že převede většinu poboček na partnery již do roku 2020.

V současnosti funguje v režimu franšízy asi padesátka poboček. Vůbec první z nich byla pobočka na Božím Daru, která se nachází v turistickém infocentru. S výjimkou bankovních služeb nabízí vše jako klasická pošta.

České poště loni klesl zisk před zdaněním o pětinu na 241 miliónů korun. Tržby se snížily zhruba o půl miliardy na 19 miliard korun. Důvodem byl pokračující pokles objemu listovních zásilek. Pošta ke konci minulého roku zaměstnávala 31 742 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám