Hlavní obsah

Spoj do Prahy končí v Drážďanech, do stávky se zapojili i němečtí strojvůdci

– Berlín

Ke stávce na německé železnici se v noci na středu připojili i strojvůdci osobních vlaků. Železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) odřekl na dálkových trasách dvě třetiny vlaků a stávka omezila i spojení Prahy s Berlínem. Vlaky na této trati končí jízdu v Drážďanech. Na provoz na českém území by protestní akce vliv mít neměla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka německých strojvedoucích ochromila železniční dopravuVideo: Reuters

 
Článek

Stávku svolal Odborový svaz strojvůdců (GDL) kvůli dlouhodobému sporu s vedením DB, mimo jiné o výši mezd a pracovní podmínky. Osobní dopravu bude stávka omezovat do čtvrtečních 21:00 SELČ.

Protestní akce v nákladní dopravě začala už v úterý a potrvá do pátku 09:00 SELČ.

Svaz německého průmyslu (BDI) ve středu varoval, že stávka může německé ekonomice způsobit škodu až 100 miliónů eur (2,75 miliardy Kč) denně. Stávku kritizují i cestující, kterým především výpadky v regionální a městské dopravě komplikují cestu do zaměstnání.

Podle průzkumu společnosti YouGov nesouhlasí s postojem strojvůdců 64 procent Němců.

Svaz GDL se pře s vedením DB od loňského léta a loni na podzim uspořádal už šest stávek. Odbory požadují zvýšení mezd o pět procent a zkrácení pracovní doby z 39 na 38 hodin týdně, zároveň chtějí smluvně stanovit maximální počet odsloužených přesčasů. Svaz navíc žádá, aby při jednání s DB zastupoval kromě strojvůdců i další profesní skupiny, především průvodčí, zaměstnance jídelních vozů a posunovače. Ty dosud zastupují konkurenční odbory EVG.

Reklama

Výběr článků

Načítám