Hlavní obsah

Řecko popírá, že se připravuje na bankrot

Novinky, tov

Atény popřely zprávy, podle kterých se země chystá přestat splácet dluhy, pokud se s věřiteli nedohodne na uvolnění peněz ze záchranného programu. Napsal to v úterý server BBC. Řecké vládě docházejí peníze, v květnu má přitom splatit další téměř miliardu eur Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Vlajky EU a Řecka na budově řecké centrální banky v Aténách

Článek

Mluvčí řecké vlády ale prohlásil, že jednání s věřiteli směřují k brzké dohodě.

Řecko má MMF splatit 1. května 203 miliónů eur (5,56 miliardy korun) a 12. května 770 miliónů eur (21,1 miliardy korun).

Řecké vládě rychle docházejí peníze. Ještě tento měsíc potřebuje sehnat na platy státních zaměstnanců a výplatu penzí 2,4 miliardy eur (65,8 miliardy korun), uvedla BBC.

„Při květnové splátce MMF budou mít Řekové podle mého názoru  problémy s financováním,“ řekl Novinkám hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš. Upozornil na to, že řecká vláda nesmí navyšovat celkový objem pokladničních poukázek, které od ní kupují už jen řecké banky, nad 15 miliard eur. Tohoto limitu dosáhla již začátkem roku.

„To znamená, že může vydávat pokladniční poukázky pouze na splacení těch stávajících a nezíská nové prostředky. Jinými slovy je tlačeno k dohodě s mezinárodními věřiteli na poskytnutí dalších peněz,“ dodává Bureš.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecká vláda také popřela zprávy médií, podle kterých uvažuje v případě selhání jednání s věřiteli o vypsání předčasných voleb.

Minulý týden dali ministři financí eurozóny Řecku šest pracovních dní na přepracování podrobností slibovaných reforem. O uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur (197,3 miliardy korun) ze záchranného programu budou rozhodovat na jednání euroskupiny 24. dubna v lotyšském hlavním městě Rize.

Řecký premiér Alexis Tsipras již dříve řekl, že Atény bez pomoci Evropské unie nedokážou své dluhy řádně splácet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám