Hlavní obsah

Do Česka vtrhnou asijské banky

Právo, Jakub Svoboda

Během příštích dvou let vstoupí na český trh hned několik asijských bank. Miliardový kapitál přiteče hlavně z Číny, pobočku se však u nás chystá otevřít třeba i nejstarší vietnamská komerční banka BIDV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Příští rok chce v ČR začít nabízet bankovní služby také vietnamská banka BIDV, která už koupila dům na pražských Vinohradech.

Článek

Expanze čínských bank po celém světě sílí. Stranou jejich zájmu přitom nezůstává ani Česko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Svůj příchod do ČR již avizovaly dva čínské bankovní domy, China Construction Bank a Bank of China. Podle zdrojů Práva z ministerstva financí má navíc do Česka nakročeno i China Development Bank a terén si mapují i další.

Nejde přitom o žádné drobečky. China Construction Bank (CCB) je podle výše aktiv světovou bankovní trojkou, Bank of China (BOC) osmičkou a China Development Bank (CDB) se loni v žebříčku největších globálních bank pohybovala ke konci druhé desítky.

Na pozadí expanze státem vlastněných čínských bank je hlavně sílící snaha Pekingu dotlačit svět ke zvýšenému používání čínské měny jüan v obchodě a v investicích.

Praha se má stát pro China Construction Bank regionální centrálou.

Martin Pros, náměstek ministra financí

Podle zástupců CCB, kteří nedávno navštívili Prahu, poskytne otevření pobočky prostor pro zintenzivnění vzájemné obchodní spolupráce mezi ČR a Čínou, zejména pak pro přilákání čínských investic do ČR a také podporu českých exportérů v Číně. Banka plánuje nabízet své služby českým klientům, financovat u nás velké infrastrukturní projekty i provádět operace právě v jüanech.

CCB i COB by rády v Česku rozjely svůj byznys už na přelomu letošního a příštího roku. „CCB už má pobočku v Lucemburku, vlastní tzv. evropský pas. Praha se má pro ni stát regionální centrálou, pobočku v ČR chtějí otevřít v nejkratším možném termínu,“ potvrdil Právu náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD). Vedle toho CCB hodlá podle čínských zdrojů letos také expandovat v Polsku, Francii, Nizozemsko, Itálii, Španělsku, Švýcarsku, ale třeba i v Chile či Malajsii.

V Česku se čínští finančníci zajímají například i o výstavbu českých silnic a dálnic, hledají přitom i možnosti akvizic. Jak upozornila MF Dnes, investiční společnost China Energy Company Limited od začátku dubna drží asi pět procent ve finanční skupině J Finance Group. Celkem je údajně připravena získat v této česko-slovenské skupině až 30procentní podíl v celkové hodnotě až 20 miliard korun.

Cílí na početnou vietnamskou komunitu

Příští rok chce v ČR začít nabízet bankovní služby také vietnamská Bank for Investment and Development of Vietnam (BIDV). Ta už sice má v Praze od roku 2012 zastoupení, je však určeno k marketingovým a reprezentativním činnostem.

„BIDV se chce zaměřit hlavně na velkou místní vietnamskou komunitu, která dosud posílá peníze příbuzným do Vietnamu přes Western Union. Jsou také připraveni spolupracovat s Českou exportní bankou (ČEB) a hledat potenciál pro české exportéry ve Vietnamu,“ informoval Právo Pros. BIDV má s ČEB v rámci květnové návštěvy vietnamského prezidenta v ČR podepsat memorandum o spolupráci.

Po podnikání v české kotlině však touží třeba i někteří ruští finančníci. Jak nedávno uvedl časopis Bloomberg Businessweek Česko, ruský miliardář Alexandr Nesis, jehož holding ICT spoluvlastnil se skupinou PPF Petra Kellnera druhou největší soukromou ruskou banku Nomos, chce v Česku otevřít banku zaměřenou na privátní bankovnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám