Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku klesla na 7,2 procenta

Nezaměstnanost v České republice v březnu klesla na 7,2 procenta z únorových 7,5 procenta. Bez práce bylo 525 315 lidí, téměř o 23 tisíc méně než v únoru. Snižování nezaměstnanosti pomáhá začátek sezónních prací, klesat by měla i v dalších měsících, uvedl ve čtvrtek Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

Počet volných pracovních míst vzrostl zhruba o sedm tisíc na 76 050, což je dvojnásobek proti minulému roku.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 regionů – největší pak okres Jindřichův Hradec (o 10,3 procenta), Klatovy (o 10,2 procenta), Chrudim (o 9,7 procenta) a Písek (o 9,1 procenta). Nezaměstnanost v Praze klesla na pět procent.

Zaměstnavatelé měli v březnu největší zájem o řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře a nástrojáře, montážní dělníky či pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

„Situaci na trhu práce ovlivňuje rozjezd sezónních prací především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, těžbě, potravinářství či turistickém ruchu. Pozitivně se na vývoji podepisuje také široká podpora tvorby nových pracovních míst prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti (APZ). Jedná se hlavně o veřejně prospěšné práce a společensky účelná pracovní místa,“ říká Kateřina Sadílková pověřená řízením ÚP ČR.

Lidí bez práce bude ubývat

S příchodem teplejšího počasí budou podle úřadu zaměstnavatelé nabírat další pracovníky, a nezaměstnanost tak bude s největší pravděpodobností i nadále klesat. To předpokládají i ekonomové.

„Míra nezaměstnanosti směřuje v souladu s našimi očekáváními k hranici sedmi procent, kterou by měla prolomit ještě letos. Ekonomika roste, daří se zejména průmyslu, firmy nabírají a vytvářejí dlouhodobá pracovní místa. I když tomu současné počasí nenasvědčuje, začátek roku byl teplotně nadprůměrný a umožnil dřívější zahájení sezónní prací ve stavebnictví. S blížícím se létem pak bude sezónních míst přibývat také v cestovním ruchu a zemědělství,“ řekl Daniel Soukup, odborník na řízení lidských zdrojů PwC ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám