Hlavní obsah

Převzít účtenku povinné nebude. Zákazníky má motivovat loterie

Novinky, tov

Elektronická evidence tržeb by se měla nejprve týkat hotelů, restaurací, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností, jako například řemesel, bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí Finanční správa. Uvedlo to v úterý ministerstvo financí. Z návrhu zákona odstranilo povinnost zákazníka převzít účtenku a nově do návrhu zařadilo účtenkovou loterii.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

V předchozí verzi návrhu zákona přitom ještě figuroval paragraf, podle kterého měli lidé mít povinnost účtenku od obchodníka převzít. Proti opatření, které platí například v Itálii, se ale zvedla silná kritika.

„Mnohem účinnější než pokuty bude, když se nám podaří vysvětlit základní cíl elektronické evidence, kterým je konec diskriminace poctivých podnikatelů,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. Elektronickou evidenci chce spustit začátkem příštího roku.

Při přípravě účtenkové loterie chce ministerstvo využít zkušeností ze zahraničí, například ze Slovenska. "Zvažujeme spíše nepravidelné, tematické nebo regionálně zaměřené loterijní kampaně," uvedla náměstkyně ministra Simona Hornochová.

Cílem loterie je, aby zákazníci vyžadovali po obchodnících účtenky. Za ty pak při losování mohou získat různé ceny.

Doprovodný zákon předpokládá snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent s výjimkou daně na alkohol, tabákové výrobky a doplňkový sortiment. „Opatřením chceme narovnat nesystémovou stávající úpravu, kdy podnikatelé v pohostinství nakupují potraviny se sníženou patnáctiprocentní sazbou, ale prodávají s jedenadvacetiprocentní,“ dodala Hornochová.

Hrozí dočasné uzavření obchodu

Ministerstvo navíc počítá s jednorázovou slevou ve výši 5 000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby elektronicky, jako kompenzace zvýšených nákladů.

Ministerstvo na základě zkušeností se zavedením podobného systému v Chorvatsku doufá, že se ročně podaří vybrat na DPH asi o 12 miliard korun více.

Za neplnění povinností evidence elektronických tržeb bude podnikatelům hrozit až do zjednání nápravy uzavření provozovny či pozastavení výkonu činnosti.

Koaliční lidovci žádají před jednáním ve vládě po ministerstvu financí studii dopadů elektronické evidence tržeb.

Opoziční ODS v úterý spustila na svém webu informační kampaň proti zavádění registračních pokladen. Podle ní tento krok nezlepší výběr daní, ale povede ke zdražování a úbytku mnoha živnostníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám