Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu stoupl na 18 miliard

Zahraniční obchod Česka v únoru skončil podle předběžných údajů v přebytku 18 miliard korun, meziročně tak byl vyšší o 3,2 miliardy. Výsledek kladně ovlivnil především obchod s minerálními palivy a se stroji a dopravními prostředky, oznámil v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

U obchodu s minerálními palivy se meziročně snížil deficit o 5,9 miliardy korun a u obchodu se stroji se zvýšil přebytek o 1,5 miliardy korun, uvedl ČSÚ.

Naopak nepříznivě se podle statistiků vyvíjelo obchodování s polotovary a materiály. Nižší kladné saldo zaznamenali také u průmyslového spotřebního zboží a u chemických výrobků, kde se deficit prohloubil.

Vývoz se v únoru meziročně zvýšil o 7,5 procenta (na 271,1 miliardy korun) a dovoz o 6,7 procenta (na 253,1 miliardy korun).

„Data ze začátku roku potvrzují pokračující expanzi české ekonomiky. Pro letošek čekáme rychlejší tempo exportu nežli importu a navýšení přebytku obchodní bilance k 180 miliardám korun z loňských více než 155 miliard,“ řekl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Přebytek zahraničního obchodu se státy Evropské unie meziročně stoupl o 7,4 miliardy na 55,8 miliardy. Schodek obchodu se státy mimo unii se zvětšil o 3,9 miliardy na 36,2 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám