Hlavní obsah

Loterijní firma z Gibraltaru zvažuje kvůli zablokované doméně arbitráž proti Česku

Společnost Lottoland se sídlem na Gibraltaru zvažuje arbitráž proti České republice. Kvůli zablokované doméně Lottoland.cz prý přichází až o 100 tisíc eur (zhruba 2,7 miliónu korun) denně, řekl David von Rosen ze společnosti Lottoland. Doménu nechala letos v březnu zablokovat česká policie, důvod firmě nesdělila.

Foto: Eurojackpot, Sazka

Eurojackpot

Článek

Firma zatím pouze podala oficiální stížnost na postup policistů. „V případě, že by nám byl majetek – tedy doména Lottoland.cz – i nadále zabaven, podáme stížnost k Evropskému soudu. Arbitráž je pro nás až to nejkrajnější řešení,” vzkázal Rosen.

Protože je spor teprve na samém počátku, nechtěla společnost specifikovat, kolik peněz by po Česku v arbitráži požadovala. „Sdělit můžeme, že odstavením domény přichází Lottoland o 10 až 100 tisíc eur (275 tisíc až 2,75 miliónu korun) denně," doplnil Rosen.

Březnové zablokování domény bylo pokračováním sporu, který eskalovalo únorové prohlášení ministerstva financí, že gibraltarská společnost porušuje české zákony. [celá zpráva]

Na Eurojackpot podle ministerstva nemají povolení

Na svých českých stránkách totiž umožňovala sázet číselnou loterii Eurojackpot, na což podle ministerstva neměla povolení. Na případ upozornila ministerstvo a Specializovaný finanční úřad loni v listopadu společnost Sazka, která je jediným oprávněným provozovatelem Eurojackpotu v Česku. Na Lottoland zároveň podala trestní oznámení.

Společnost Lottoland se brání tím, že vlastní licenci pro provoz sázkových služeb na území EU. „Toto potvrzení zcela prokazatelně stačí k tomu, aby mohla sázkové služby nabízet na území EU, a tedy i České republiky, potažmo Polska, Německa a Švédska, kde Lottoland již úspěšně funguje,” vzkázala společnost z Gibraltaru.

Platný český zákon zakazuje provozovat v Česku loterie a sázkové hry společnostem, které nemají sídlo na území ČR. Hráči zároveň nesmí sázet u těchto zahraničních společností. Za porušení zákona hrozí až desetimiliónová pokuta. Evropská komise ale považuje toto ustanovení za diskriminační a v rozporu s evropským právem. Poprvé na nesoulad EK formálně upozornila už v roce 2009, svou výtku pak opakovala také v roce 2013.

Ministerstvo financí už několik měsíců připravuje zcela nový zákon o hazardu, který má otevřít český trh i společnostem se sídlem v některé ze zemí EU. V pátek ministr Andrej Babiš (ANO) oznámil, že zákon bude mít rok zpoždění a měl by tak platit až od roku 2017. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám