Hlavní obsah

Ministerstvo zvýší zdanění hazardu novelou, nechce čekat na loterijní zákon

Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o hazardu, která od příštího roku zvyšuje sazbu odvodu z loterií z 20 na 25 procent. Zároveň zdvojnásobuje fixní místní poplatek za povolený hrací automat za jeden den z 55 korun na 110 korun. Novela by měla příští rok přinést do rozpočtu 2,5 miliardy korun navíc, řekl na páteční tiskové konferenci náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Novelu ministerstvo podle Závodského navrhuje proto, že nový zákon o hazardu včetně změn zdanění nezačne pravděpodobně platit od ledna 2016, ale zřejmě až od ledna 2017. Důvodem je posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém. Protihazardní sdružení odklad zákona kritizují.

Ministerstvo financí na konci loňského roku představilo nový zákon o hazardu, od kterého si slibuje výrazné snížení počtu hracích automatů. Návrh zákona omezuje jejich počet na určitém území, zakazuje automaty v restauracích a barech a některým lidem má neumožnit na nich hrát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský

Resort chce v zákoně také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících hazard. Daňové sazby by navíc měly být nově odstupňovány podle typu hry. Hospodářské noviny na konci roku uvedly, že by loterijní daň měla vzrůst zhruba na 30 procent a u hracích automatů až na 40 procent. Kvůli zvýšení daní prý loterijní společnosti zvažují odchod za hranice.

Ministerstvo se nyní rozhodlo zrychlit zvýšení daní pomocí zmíněné novely. Ta je podle Závodského záložním řešením, pokud se zákon opravdu nestihne schválit tak, aby platil od ledna 2016.

"Pokud se to zvládne do konce roku, bude tento zákon bezpředmětný a bude platit nový zákon," vysvětlil.

Kritika trvá

Předseda sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda vnímá informace o odkladu jako negativní.

"Zákon je potřeba už dlouho, není proto dobré, že bude odložen," reagoval Svoboda, který je bývalým gamblerem. Podle něj je však i navrhované zpřísnění stále mírné. "Na vládní i poslanecké úrovni se budeme snažit o zpřísnění limitů pro nastavení automatů i celého zákona," dodal Svoboda.

Předloni Češi prosázeli 123,9 miliardy korun a na výhrách se jim vrátilo 95,3 miliardy korun. Provozovatelům her tak zůstalo 28,6 miliardy korun, ze kterých platili daně a odvody.

Dopady hazardních her jsou podle odborníků vážné. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti odhaduje, že je v Česku 150 tisíc problémových hráčů, z toho 40 až 80 tisíc je patologických.

Reklama

Výběr článků

Načítám