Hlavní obsah

ČNB je připravena ještě výrazněji oslabit korunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek uvedla, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině 2016. Pravděpodobnost možného posunutí kurzového závazku, tedy dalšího oslabení koruny nad 27 Kč/EUR, se proti únorovému zasedání zvýšila, řekl na tiskové konferenci guvernér ČNB Miroslav Singer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit posílení koruny pod 27 korun za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Na jakou úroveň by v případě hrozby deflace posouvala kurzový závazek, ČNB neuvedla. Analytici dříve uváděli, že v takovém případě by šlo o posun k 28 či 29 korunám za euro.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Na trhu centrální banka tehdy působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh, v posledních týdnech se ale dostal až k hodnotě 27,20.

Po slovech guvernéra ve čtvrtek koruna k euru oslabila o téměř dvacet haléřů na 27,55 Kč/EUR. Mírně ztrácela i vůči americké měně a prodávala se za 25,20 Kč/USD

Úrokové sazby bankovní rada ČNB nechala na historických minimech 0,05 procenta.

Anketa

Omezili jste kvůli slabší koruně v poslední době cesty do zahraničí?
ano, jezdím méně než dříve
46,5 %
ne, jezdím stále stejně
20 %
do zahraničí jsem nejezdil/a a ani nejezdím
33,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2834 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám