Hlavní obsah

Přímá linka Praha–Peking by mohla létat od října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelná přímá letecká linka mezi Prahou a Pekingem by mohla létat od 1. října. Na úterní schůzce o tom premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) informovala čínská velvyslankyně v ČR Ma Kche-čching. Podle premiéra nyní jedná její plánovaný provozovatel, společnost Hainan s Českým Aeroholdingem o technických podmínkách provozu.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo aerolinií Hainan přistává na letišti v Pekingu.

Článek

Spuštění linky by Česko a Čína mohly podle Sobotky slavnostně potvrdit v červnu při návštěvě čínské vicepremiérky Liou Jen-tung v Praze.

Podle původního plánu měla přímá linka spojovat Prahu s čínskou obchodní metropolí Šanghají. Nakonec se ale čínské úřady rozhodly pro hlavní město Peking a udělily pro ni povolení soukromým aerolinkám Hainan.

"V tuto chvíli probíhají jednání mezi společností Hainan a Českým Aeroholdingem o technických podmínkách provozu tohoto přímého leteckého spojení," uvedl Sobotka. Konkrétní termín spuštění spojení závisí podle něj na dohodě obou firem.

K tomu, jak často a kolik cestujících by nová linka mohla převážet, se nechtěl premiér vyjadřovat. Slibuje si od ní ale výrazný impulz pro turistický ruch a pro vzájemné obchodní vztahy mezi Českem a Čínou. Podle dřívějších informací by přímou linkou mohlo létat až tisíc lidí týdně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám