Hlavní obsah

Bič na zahraniční firmy v Rusku: Nové registrace

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filiálkám zahraničních firem působících v Ruské federaci hrozí likvidace včetně blokace peněz na účtech, možnosti ztráty majetku a toho, že jejich pracovníci přijdou o víza, pokud do 1. dubna nestihnou provést nové přeregistrace u ruské Federální daňové služby (FTS).

Foto: Profimedia.cz

Budova ruské Federální daňové služby v Moskvě

Článek

„Všechny dosavadní organizační složky zahraničních firem působící v Rusku musí být do  1. 4. 2015 svými zřizovateli řádně přeregistrovány, jinak jim bude dosavadní akreditace automaticky zrušena a budou de facto zlikvidovány,“ upozornil v rozsáhlém rozboru na odborném portále Pravniprostor.cz David Šimek, šéf ruské pobočky advokátní kanceláře CHSH Kališ & Partners.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

FTS získá větší přehled

Zákon o zahraničních investicích, z něhož nové povinnosti vyplývají, je účinný od letošního ledna. Na nové registrace dali ruští zákonodárci firmám čas do začátku dubna. „Přechodná doba je konečná. Její nerespektování bude mít za následek zrušení akreditace. To může mít negativní dopady na platnost víz cizinců působících v takovém zahraničním zastoupení, na evidenci majetku organizační složky i na dispozice s prostředky na bankovních účtech zastoupení v Rusku,“ varoval Šimek.

Ruský federální daňový úřad přitom může návrh na registraci zamítnout mimo jiné tehdy, jestliže účel, pro který se zastoupení zahraniční firmy zřizuje, podle něho „ohrožuje suverenitu, politickou nezávislost, územní celistvost a národní zájmy Ruské federace“.

Daňové kladivo

„Zákon rozlišuje organizační složky zahraničních společností odvětvově: na zastoupení zahraničních bank a úvěrových organizací, zastoupení zahraničních provozovatelů letecké dopravy a zastoupení ostatních zahraničních společností v Rusku. Do procesu registrace prvních dvou specifických typů organizačních složek jsou zapojeny Centrální banka RF a státní úřad Rosavijacii,“ dodává Šimek.

Přechodná doba je konečná. Její nerespektování bude mít za následek zrušení akreditace. To může mít negativní dopady na platnost víz cizinců působících v takovém zahraničním zastoupení, na evidenci majetku organizační složky i na dispozice s prostředky na bankovních účtech zastoupení v Rusku
David Šimek, advokátní kancelář CHSH Kališ & Partners

„Pobočky zahraničních firem či jejich ruská zastoupení se musí skutečně zaregistrovat u nového státního rejstříku akreditovaných oborů, který je v gesci Federální daňové služby, a pokud tak neučiní, bude to mít za následek jejich automatické ukončení,“ potvrdil Právu americký právník Michael Mullen, který u nás šéfuje nadnárodní právnické firmě PwC Legal.

Ruské úřady poté podle něho mohou takovému subjektu i zablokovat účty. „Případné zrušení registrace by mohlo mít mimo jiné i významné daňové dopady. Bude záležet na přístupu ruské daňové správy,“ dodal advokát Martin Hrdlík z KPMG Legal. Klienti této poradenské společnosti podle něho nutnost přeregistrace nevnímají jako fatální riziko, ale jako provozní, administrativní komplikaci.

Ruští právníci Karina Khudenko a Evgeny Sivoushkov z PwC Legal v jednom ze svých bulletinů připomínají, že je namístě sledovat obzvláště od letoška účinné změny v daňových zákonech i s ohledem na rotaci zaměstnanců v rámci zahraničních společností (programy mobility), a to především kvůli délce jejich působení v Rusku, aby se na ně nepohlíželo už jako na ruské daňové rezidenty.

Data jen na servery umístěné v Rusku

Kromě toho od září příštího roku vstupuje v Rusku v platnost další zákon, přijatý loni, podle něhož budou muset firmy včetně zahraničních při shromažďování a zpracování osobních údajů ruských občanů využívat výhradně ruské informační databáze, tedy ty, jejichž servery jsou fyzicky umístěné na území Ruské federace.

Operátoři zpracovávající osobní údaje ruských občanů budou muset oznamovat, co zpracovávají, Federální službě pro dohled nad telekomunikacemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám