Hlavní obsah

Fiat nechce pod křídla GM

Novinky, Tomáš Loskot
ŘÍM/ŽENEVA

V obrovských finančních potížích topící se utomobilka Fiat zatím nehodlá uplatnit prodejní opci a přejít pod křídla americké automobilky General Motors (GM). Napsala to agentura Reuters před čtvrteční schůzkou šéfů obou firem na autosalónu v Ženevě. Ta se uskuteční pozdě večer.

Článek

Dohoda o opci byla uzavřena v roce 2000 jako součást širší smlouvy o vytvoření širší průmyslové aliance. Na základě dohody by přitom Italové mohli Američany přinutit ke koupi zbývajících 80 procent akcií, který ve Fiatu ještě nevlastní.

"Nemyslím, že prodejní opci v krátkodobém výhledu uplatníme. Doufáme ostatně, že ji neuplatníme nikdy," řekl novopečený šéf italské automobilky Umberto Agnelli.

Italové chtějí navýšit pět miliard

Podle svých slov se pokusí vedení GM přesvědčit, aby se podílelo na rekapitalizačním plánu. V jeho rámci chtějí Italové zvýšit základní jmění automobilky Fiat o pět miliard eur. "Velmi to záleží na finanční situaci General Motors. Věřím, že je přesvědčím, zatím ale není jisté, zda budou souhlasit," dodal Agnelli před schůzkou s výkonným ředitelem General Motors Richardem Wagonerem.

Schůzka obou šéfů přichází v situaci, která je pro italskou automobilku mimořádně náročná. Fiat se potýká s obrovskými dluhy a ratingové agentury už daly najevo, jak situaci firmy hodnotí. Jak uvedla ČTK, Fiat ve středu přišel o poslední investiční rating, když mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's srazila hodnocení jeho závazků do pásma "junk". Do této kategorie se řadí dluhopisy podřadné kvality.

Reklama

Související témata:

Související články

Turisté vyrazí na trasy okolo Železné Rudy

Již 3. ročník cyklo-turistické akce pod názvem Okolo Železné Rudy se uskuteční v sobotu 11. září. Organizátoři připravili bohatý doprovodný program a několik...

Výběr článků

Načítám