Hlavní obsah

Benzín a nafta v Česku za týden zdražily o 20 haléřů

Ceny pohonných hmot v Česku v týdnu opět rostly. Litr benzínu Natural 95 zdražil od minulé středy o 25 haléřů na průměrných 31,42 Kč. Za litr nafty zaplatí řidiči průměrně 31,45 Kč/l, o 17 haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 18. březnu

Článek

Nejvyšší jsou znovu ceny v Jihomoravském kraji, kde nedávno překonaly i dříve dlouhodobě nejdražší Prahu. Jihomoravské čerpací stanice nabízí litr Naturalu průměrně za 32,03 Kč, naftu tam řidiči pořídí za 32,07 Kč/l.

Nejlevnější benzín je naopak v Karlovarském kraji, kde litr stojí průměrně 30,95 Kč. Je to vůbec jediný kraj, kde cena ještě nepřekročila jedenatřicetikorunovou hranici. Naftu nabízejí čerpací stanice v Karlovarském kraji průměrně za 31 Kč/l, což je také nejméně v ČR.

Po řadu měsíců od loňského podzimu ceny pohonných hmot v Česku klesaly, dostaly se až pod třicetikorunovou hranici. Důvodem byl podle odborníků přebytek ropy na trhu. Pokles ale zhruba v polovině února skončil a podle analytiků by v delším horizontu měly ceny již jen stoupat, či stagnovat.

Ceny ropy opět rostou

Světové ceny ropy ve středu večer oživily z předešlých ztrát a vzrostly až o pět procent. Ropný trh se zotavil poté, co americká centrální banka (Fed) naznačila, že se zvyšováním úroků nebude spěchat.

Cena severomořské ropy Brent po vyjádření Fedu vystoupila až o tři dolary a končila na 55,91 dolaru s přírůstkem 2,40 dolaru. Americká ropa WTI po sestupu až na nové šestileté minimum 42,05 dolaru nakonec posílila na 44,66 dolaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám