Hlavní obsah

V Německu znovu zakázali Uber. Za jízdu hrozí astronomická pokuta

Německý soud ve středu zakázal v celé zemi používání alternativní taxislužby Uber a aplikace pro chytré telefony UberPOP. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 250 tisíc eur (6,8 miliónu korun), informovala agentura Reuters.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Záběr na aplikaci Uber nad ulicemi thajského Bangkoku

Článek

O zákaz užívání usilovalo sdružení německých taxislužeb Taxi Deutschland. To tvrdí, že služba představuje nekalou konkurenci pro běžné taxikáře, protože řidiči spolupracující s Uberem nemají koncesi pro provozování taxi ani neplatí dražší povinné ručení, které je spojeno s provozováním osobní dopravy.

Německý soud již loni koncem srpna ve zrychleném řízení vydal předběžné opatření, jímž zakázal fungování Uberu v celém Německu, protože podle něj porušuje zákon o přepravě osob. V září však své předběžné rozhodnutí stáhl po stížnosti právníků Uberu, kteří tvrdili, že není důvod pro zrychlené řízení a že se věc může rozhodnout ve standardním soudním sporu.

Proti ústavnímu a evropskému právu

Předsedající soudce Joachim Nickel již při soudním slyšení uvedl, že Uber porušuje německé zákony o komerční osobní dopravě, protože jeho řidiči nemají správné licence a svoji činnost provozují bez povolení.

Právníci Uberu tvrdí, že jejich služba se nemusí řídit předpisy pro provozovatele taxi, protože působí jako spojení mezi řidičem a klientem. Na to však druhý soudce z tříčlenné poroty, Uwe Eilers, řekl, že v tomto případě by měl nabízet služby zdarma.

Soud také nesouhlasí s podnikatelským modelem Uberu, který podle něj nemá dostatečné pojištění. „Z hlediska ústavního a evropského práva nelze tento podnikatelský model schválit," uvedli soudci.

V Česku padla zatím jediná pokuta

Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Uber byl založen v San Francisku v roce 2009 a jeho tržní hodnota se po červnovém zvýšení kapitálu pohybuje kolem 18 miliard dolarů (463 miliard korun).

České ministerstvo dopravy letos potvrdilo předchozí rozhodnutí pražského magistrátu, že řidič alternativní taxislužby Uber porušil zákon. Pokutu mu ale z 50 tisíc snížilo na 20 tisíc korun. [celá zpráva] Pro vozy Uberu platí v Česku podobně jako pro jiná vozidla taxi povinnost jezdit s viditelným označením taxi a úředně schváleným taxametrem. Jinak řidiči hrozí pokuta a zákaz činnosti na dva roky. Uber v Česku podniká od loňského léta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám