Hlavní obsah

Šéf obřího fondu varuje před prudkým propadem akcií jako v roce 1937

Novinky,

Zakladatel soukromého investičního fondu Bridgewater Association Ray Dalio varoval v dopisu americké centrální bance Fed před nebezpečím prudkého propadu cen akcií, k jakému došlo v roce 1937. I tehdy panovaly podobně neobvyklé ekonomické podmínky, citovali v úterý z jeho dopis The Financial Times a ValueWalk.

Článek

Dalio připomíná, že v roce 1937 dosáhlo zadlužení stropu, úrokové sazby klesly na nulu a spuštěné tištění peněz „nádherně odblokovalo“ situaci - akcie stoupaly a zdálo se, že se ekonomika zlepšuje. Zní to povědomě.

Pak Fed - zřejmě předčasně - zvýšil úrokové sazby a hlavní americký index Dow Jones ztratil třetinu.

Propad v roce 1937 přišel osm let po začátku velké hospodářské krize. Od té hypoteční z roku 2008 uplynulo už sedm let. Vývoj na trzích je obdobný. Podle Dalia jsou nyní ceny rizikových majetků, jako jsou akcie, velmi vysoké. Pokud banky zvýší úrokové sazby a likvidita poklesne, ceny akcií se propadnou.

Hrozba zvýšení sazeb

Očekává se, že Fed buď v červnu, nebo v září ukončí politiku uvolňování. Podle Dalia konec politiky uvolňování peněz, která byla zahájena po hypoteční krizi, a zvýšení úrokových sazeb, naznačuje konec supercyklu, jemuž se však zatím málo rozumí.

Dalio se proto v dopise z 11. března obrátil na americkou centrální banku Fed. Apeluje na centrální bankéře, aby vytvořili záložní plán pro případ, že by zvýšení úrokových sazeb způsobilo velké problémy. „Nevíme přesně, jak moc tím zacloumá zvýšení úrokových sazeb. Ale doufáme, že Fed ví, jak to napravit, kdyby otřesy byl přílišné,“ píše Dalio.

„Jestliže někdo souhlasí, že jsme buď u konce schopnosti centrálních bank rozvojových zemí efektivně stimulovat růst, nebo že dolar představuje světovou rezervní měnu a svět potřebuje spíše uvolnit, než zpřísnit měnovou politiku, pak by měl doufat, že Fed bude opatrný se zvyšováním úrokových sazeb,” dodává.

Na křižovatce

Podle Dalia stojí centrální bankéři před volbou. Buď mohou dělat to, co je ekonomicky nejlepší pro svět, tedy uvolnit měnovou politiku, nebo to, co je nejlepší pro USA, tedy zpřísnit ji. To bude mít tvrdý dopad na rozvíjející se ekonomiky zvláště v okamžiku, kdy je dolar silný.

Před zpřísněním měnové politiky varovala i šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Dalio se přesto podle ValueWalk přiklání k tomu, že Fed bude sledovat americké zájmy, protože spíše věří ve schopnost centrální banky zpřísnit měnovou politiku. Navíc je přesvědčen, že kdyby se po zvýšení sazeb ekonomické prostředí změnilo, Fed bude mít prostor pro případné snížení klíčových sazeb. Je přesvědčen, že na konci cyklu schopnost centrálních bank stimulovat ekonomiku spíše selhává, než aby byla úspěšná.

Kdo je Dalio 

Dalio narozený 1. srpna 1949 je zakladatelem největšího a nejvíce diverzifikovaného hedgeového fondu Bridgewater Associates s majetkem 165 miliard dolarů. Podfond Pure Alfa s majetkem 80 miliard dolarů patří k nejvýkonnějším v historii.

Dalio je znám svou snahou uplatňovat co nejrozličnější strategie a hodně spoléhá na počítačové modely.

Podle Forbesu je třicátým nejbohatším Američanem a 69. nejbohatším člověkem na Zemi s 15 miliardami dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám