Hlavní obsah

Slovensko proplatí Jančurovi nové vlaky pro nával cestujících

– BRATISLAVA
Právo, ivi

Slovenské ministerstvo dopravy proplatí společnosti RegioJet dva nové vlaky, aby lépe zvládla nával cestujících na trati Bratislava-Komárno. Informoval o tom Denník N s tím, že je to poprvé v historii, kdy stát proplatí náklady soukromého přepravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průvodčí vlaku RegioJet

Článek

Na Slovensku se zvýšil zájem o cestování vlaky od loňského listopadu, kdy vláda premiéra zavedla možnost cestování zdarma pro důchodce, studenty a děti. Na trati mezi Bratislavou a Komárnem provozuje RegioJet státem dotované vlaky a ministerstvo proplácí Jančurově firmě i náklady spojené s cestováním zdarma.

Zájem cestujících se na této trati zvýšil o čtvrtinu a vlaky jezdily často přeplněné. Společnost musela opakovaně spojovat dvě soupravy, aby vyhověla zájmu veřejnosti. RegioJet si nyní pronajme formou operativního leasingu dva vlaky a slovenská vláda mu na to přispěje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V zájmu zkvalitnění dopravy na této trati jednáme se soukromým dopravcem o tom, že by mu stát proplácel pořizovací náklady dodatečných souprav,“ potvrdil mluvčí slovenského ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Mluvčí upozornil, že mechanismus příspěvku v momentě, kdy výrazně stoupne počet cestujících, byl zanesen v původní smlouvě, kterou s Jančurou na konci roku 2010 podepsalo ministerstvo v době, kdy mu šéfoval ministr z Křesťanskodemokratického hnutí.

Jančura koupí dvě dieselové soupravy Talent od kanadsko-německého výrobce Bombardier s kapacitou 300 míst. Jakou částkou ministerstvo přispěje, zatím není známo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám