Hlavní obsah

Čína vyšetřuje šéfa obří státní automobilky, zřejmě kvůli korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína vyšetřuje předsedu jedné z největších státem vlastněných automobilek FAW Group, uvedla disciplinární komise vládnoucí Komunistické strany Číny. Příčinou je údajné „porušení stranické disciplíny”, což je vyjádření, které strana obvykle používá pro korupci, informovala v pondělí agentura Reuters.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Předseda představenstva FAW Group Sü Ťien-i

Článek

FAW Group je jedním z největších čínských výrobců aut. V Číně má společné podniky s německým automobilovým koncernem Volkswagen, japonskou Toyotou a s americkou automobilkou General Motors. Společný podnik je formou spolupráce, kterou musejí zahraniční automobilky navázat s čínskými partnery, když tam chtějí vyrábět vozy.

Předsedou skupiny FAW je jednašedesátiletý Sü Ťien-i. Ten je i členem komunistické strany, v níž zastává post odpovídající úrovni ministerského náměstka. Čína kromě Süa vyšetřuje i vysoce postaveného činitele komunistické strany v provincii Jün-nan. Stranická disciplinární komise další podrobnosti k vyšetřování obou činitelů nesdělila.

Čínský prezident Si Ťin-pching po svém nástupu do čela komunistické strany na konci roku 2012 zahájil rozsáhlé tažení proti korupci a varoval, že v jeho rámci neušetří nikoho, bez ohledu na to, jak vysoko je postavený. Analytici dlouhodobě varují, že problém korupce je v zemi natolik vážný, že by mohl otřást i schopností komunistické strany udržet si moc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám