Hlavní obsah

Dolar už stojí 26 korun, nejvíc od roku 2004

Aktualizováno

Česká měna v pátek prolomila kurz 26 korun za dolar, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Podle analytiků za propadem stojí oslabování eura k dolaru související s tím, že Evropská centrální banka (ECB) tento týden zahájila rozsáhlé nákupy dluhopisů s cílem podpořit ekonomiku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Článek

Kolem půl páté odpoledne stál dolar 26,0640 koruny, ještě v pondělí odpoledne byl kurz 25,15 Kč/USD. Euro bylo v pátek kolem 16:30 za 27,32 koruny.

V roce 2004 stál dolar i přes 27 korun, ve druhé půlce toho roku se ale kurz dostal pod 26 korun za dolar a od té doby až do současnosti už šestadvacetikorunovou hranici neprolomil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Drahý dolar zdražuje Čechům zahraniční dovolené v zemích platících touto měnou i zboží z dovozu, především elektroniku.

„V případě televizorů nebo notebooků očekáváme, že nové modely budou přibližně v dubnu startovat na cenách o 20 procent vyšších, než jsou dnešní srovnatelné typy,“ řekl Novinkám ředitel prodeje Expert Elektro Robin Weintritt.

Vliv nákupu dluhopisů

Analytici již dříve tento týden oslabování koruny k dolaru dali do souvislosti s oslabováním eura k americké měně. Očekávají, že koruna k dolaru ještě dál oslabí. [celá zpráva]

Euro doplácí podle odborníků na spuštění takzvaného kvantitativního uvolňování ze strany Evropské centrální banky (ECB). Nákupy státních a dalších dluhopisů v rámci uvolňování měnové politiky by mohly chránit země eurozóny před nákazou nové řecké krize, řekl ve středu šéf ECB Mario Draghi.

ECB zahájila tyto nákupy počátkem tohoto týdne, výnosy dluhopisů většiny zemí eura kvůli tomu od pondělka klesají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám