Hlavní obsah

Emise oxidu uhličitého loni poprvé po 40 letech nestouply

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství emisí oxidu uhličitého loni nevzrostlo, uvedla Mezinárodní energetická agentura (IEA). Je to poprvé za čtyřicet let, kdy emise nestouply, i když nepanuje krize, zmínila v pátek BBC.

Foto: Wolfgang Rattay/Files, Reuters

Hnědouhelná elektrárna v německém Neurathu

Článek

I loni bylo do ovzduší vypuštěno 32 tun oxidu uhličitého, což je stejné množství jako předloni. Výkonná ředitelka IEA Maria van der Hoeven řekla, že i když jsou data povzbudivá, nesmí vést ke spokojenosti.

„Je to velmi vítané překvapení a významné,“ uvedl vrchní ekonom úřadu Fatih Birol. „Poskytuje potřebnou páku po vyjednavače, kteří chtějí v prosinci v Paříži dosáhnout dohody o globálním klimatu. Je to poprvé, kdy se emise skleníkových plynů oddělily od ekonomického růstu,“ dodal.

V posledních 40 letech emise nerostly nebo neklesaly už třikrát, ale vždy za krize. Poprvé v osmdesátých letech po recesi v USA, v roce 1992 po zhroucení SSSR a v roce 2009 při finanční krizi.

Podle klimatoložky Corrine Le Querreové to souvisí s tím, že spotřeba uhlí v Číně v roce 2014 poklesla, a s tím, že se Peking snaží bojovat se znečištěním a používat energii úsporněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám