Hlavní obsah

Pangas z Vietnamu obsahoval zakázaný nitrofurazon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje několik šarží mraženého pangase z Vietnamu. Ryba, kterou prodávalo i Makro, obsahovala evropskými předpisy zakázanou látku. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na závadnou látku v mražených filetech pangase pod značkou Frigo upozornilo veterináře Německo. Závadné šarže obsahovaly zakázanou látku nitrofurazon, což je v rozporu s požadavky na bezpečnost potravin podle nařízení EU.

„Použití nitrofuranů je vyčleněno pouze pro užití v humánní medicíně za přesně stanovených podmínek, nicméně jsou zakázány pro použití u zvířat určených k produkci potravin. Laboratorně prokázané množství nemůže způsobit smrt či jiné vážné problémy, ale výrobek obsahuje látku, kterou platná legislativa nepovoluje,“ řekl Novinkám Pejchal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Možným zdravotním rizikem je podle něj například alergická reakce. Existuje ale i zatím nepotvrzené podezření, že jde o látky s rakovinotvorným účinkem.

Nebezpečný je podle SVS výrobek Catfish, hluboce zmražené filety bez kůže, a obchodním názvem Frigo. Dováží se v kartonech po pěti kilogramech a má šarži LOT No. VN 197/4 /234 s daty minimální trvanlivosti 26. a 29. dubna 2016.

Makro už výrobek stáhlo

Veterinární správa nařídila distributorovi, aby výrobky stáhl z prodeje. Více než polovina zásilky byla dodána do řetězce Makro a několika dalším prodejcům. Makro uvedlo, že výrobek už stáhlo z prodeje.

„Mražený filet pangase, před jehož konzumací varovala Státní veterinární správa, v síti Makro není v prodeji. Šarže, na níž úřad upozornil, byla na podnět dodavatele již počátkem tohoto týdne stažena z prodeje. Zákazníci, kteří si již tento produkt zakoupili a mají obavy o jeho kvalitu, jej mohou vrátit ve kterékoliv prodejně Makro na území ČR a bude jim proplacena plná cena,“ reagoval mluvčí obchodního řetězce Ivan Tučný.

S dovozcem závadné potraviny bude zahájeno správní řízení, v rámci kterého mu hrozí pokuta až do výše pěti miliónů korun. Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě nákupu.

Reklama

Související články

Sardinky od Hamé obsahovaly jedovaté kadmium

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dvě šarže sardinek ve vlastní šťávě od společnosti Hamé. Obsahovaly zvýšené množství kadmia. Při...

Výběr článků

Načítám