Hlavní obsah

Dolar už stojí skoro 26 korun. Euro je nejslabší za dvanáct let

Česká měna ve čtvrtek oslabila až na 25,97 koruny za dolar, euro sestoupilo až na 1,0494 USD, což byla nejnižší úroveň od ledna 2003. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů pokračující uvolňování měnové politiky v eurozóně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Článek

Euro i koruna vůči dolaru nejvýrazněji oslabily ve čtvrtek ráno, později mírně posílily a koruna se podle webu Patria obchodovala kolem kurzu 25,70 za dolar, zatímco euro se vrátilo nad hranici 1,06 USD.

Oslabování koruny k americké měně prodražuje dovolené v dolarových destinacích a dováženou elektroniku a další zboží.

Evropská centrální banka (ECB) v pondělí zahájila program nákupu státních dluhopisů a dalších cenných papírů, jehož cílem je podpořit růst ekonomiky a odvrátit deflaci. ECB bude v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky měsíčně pumpovat do ekonomiky eurozóny 60 miliard eur (1,6 biliónu korun).

Nákupem dluhopisů donedávna pomáhala ekonomice také americká centrální banka (Fed), ta však loni kvantitativní uvolňování ukončila a nyní se připravuje ke zvyšování úroků.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

To spolu s pomalejším hospodářským růstem v eurozóně oproti USA a hrozícím dalším potížím Řecka způsobuje oslabování eura k dolaru. Podle velkých bank a analytiků by se v řádu měsíců či týdnů mohl kurz srovnat na jedna ku jedné, kde byl naposledy v roce 2002. [celá zpráva]

Euro od začátku letošního roku vůči dolaru odepsalo už asi 12 procent.  Podle některých expertů by se ale kurz mohl na nějaký čas stabilizovat.

"Domnívám se, že konečně vidíme první známky únavy z růstu dolaru," poznamenal analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.

Kurz koruny k euru se ve čtvrtek pohyboval kolem 27,30 CZK/EUR, v posledních týdnech koruna k evropské měně posílila. Jak se blíží hranice 27 korun, roste pravděpodobnost možné další intervence ČNB, naznačil viceguvernér Vladimír Tomšík. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám