Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku překročila 26 procent, je nejvyšší v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v Řecku v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla na 26,1 procenta z 25,5 procenta v předešlém kvartálu. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů tamního statistického úřadu. Déle než rok bylo v zemi bez práce zhruba 73 procent z 1,24 miliónu nezaměstnaných.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Lidé u stanice metra v Aténách

Článek

Řecká ekonomika se loni po šesti letech vymanila z recese a stoupla o 0,7 procenta, trend rostoucí nezaměstnanosti se ale podle posledních údajů zvrátit nepovedlo.

Nezaměstnanost v Řecku je vyšší než ve Španělsku, kde podle údajů Eurostatu letos v lednu dosáhla úrovně 23,4 procenta. Šestnáct procent nezaměstnaných  je v Chorvatsku a na Kypru, přes třináct procent v Portugalsku. V Česku byla podle metodiky Eurostatu na přelomu roku nezaměstnanost 5,9 procenta.

Dluhová krize a úsporná opatření vynucená mezinárodními věřiteli výměnou za záchranný program pro zadlužené Řecko v minulých letech doléhaly na jeho ekonomiku a přispěly k nárůstu nezaměstnanosti na rekordní maxima, uvedla agentura Reuters.

Nová řecká vláda v čele s hnutím SYRIZA zvítězila ve volbách díky slibům, že přísný záchranný program opustí. Po náročných jednáních s věřiteli, kterými jsou především země eurozóny a MMF, zatím dosáhla čtyřměsíčního prodloužení financování výměnou za nový seznam reforem, o jejichž podrobnostech nyní jedná v Bruselu s experty z Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Věřitelé uvádějí, že další splátky pomoci uvolní až po kontrolách přímo v Řecku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám