Hlavní obsah

Koruna je k dolaru nejslabší za posledních 11 let

Aktualizováno

Kurz české měny k americkému dolaru se ve středu dostal na hodnotu 25,78 Kč/USD a byl nejníže za posledních 11 let. Na podobných úrovních se obě měny obchodovaly naposledy v roce 2004, kdy začalo postupné oslabování americké měny k euru a návazně k tomu i ke koruně.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Článek

Za změny může prudké posilování dolaru k euru, jen za tento týden to bylo o 2,5 procenta. Kurz dolaru je tak nyní na hodnotách, na nichž bylo euro před intervenčním zásahem České národní banky v roce 2013.

Americká měna se tak postupně blíží ceně evropské měny. Ta naopak padá, vzájemný kurz je nejhorší za posledních 12 let na 1,057 dolaru za euro. Jednotnou evropskou měnu posílají směrem dolů nákupy dluhopisů, jimiž se Evropská centrální banka snaží vyhnout deflaci a podpořit ekonomiku eurozóny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Od lokálního maxima zaznamenaného v loňském květnu již společná evropská měna ztratila téměř 24 % dolarové hodnoty,” popsal analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Dolar posiluje po spekulacích ohledně zvyšování úrokových sazeb. Přidat by mu mohla i ekonomická data z USA, která by měla být zveřejněna ve čtvrtek. Očekává se, že porostou maloobchodní tržby. Statistici také oznámí počty nových uchazečů o zaměstnání.

Na začátku roku 2014 byl kurz koruny k dolaru na hodnotách kolem 20 korun. Prudce stoupat začal minulý rok. Vůbec nejníže byl kurz v dubnu 2011, kdy dosahoval na 16,9 Kč/USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám