Hlavní obsah

Německý E.ON má kvůli odpisům elektráren největší ztrátu v historii

Největší německá energetická společnost E.ON utrpěla za loňský rok kvůli odpisům hodnoty majetku a krizi v sektoru nejhlubší ztrátu ve své historii. Firma ve středu sdělila, že vykázala roční čistou ztrátu 3,2 miliardy eur (87,2 miliardy korun) po zisku 2,1 miliardy eur v roce 2013.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Uhelná elektrárna E.ON v německém Gelsenkirchenu

Článek

E.ON již v listopadu upozornil na to, že při přípravě plánovaného rozdělení na dvě části bude muset odepsat za loňský rok 5,4 miliardy eur (147,3 miliardy korun). Odpisy se podle BBC týkají uhelných a plynových elektráren v Německu, Švédsku, ve Velké Británii a v Itálii.

Na výsledek měly negativní vliv nízké ceny ropy, změny směnných kurzů a přetrvávající nízké úrokové sazby v Evropě. „Nikdo nemůže s jistotou říci, jak dlouho tyto trendy potrvají,“ uvedl ve zprávě šéf společnosti Johannes Teyssen.

Problémy začaly po opuštění jádra

E.ON se hodlá rozdělit na dvě části a oddělit většinu výroby elektrické energie, obchodování s elektřinou a ropný a plynárenský byznys do samostatné firmy. Společnost se chce zaměřit na obnovitelné zdroje, distribuční sítě a služby pro zákazníky. Rozdělení se odehraje po výroční valné hromadě v roce 2016.

E.ON se podobně jako další německé energetické podniky potýká s negativními dopady rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energii. Trpí rovněž masivní podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tlačí její konvenční elektrárny do ztrát, protože výrazně snižuje velkoobchodní ceny elektřiny.

E.ON působí i v České republice. V jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 miliónu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Zisk ČEZ klesl o 36 procent

Energetické skupině ČEZ se loni meziročně snížil čistý zisk o 36 procent na 22,4 miliardy korun. Tržby jí klesly o osm procent na 200,7 miliardy korun....

Výběr článků

Načítám