Hlavní obsah

Představenstvo O2 navrhuje vyplatit dividendu 13 korun na akcii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představenstvo operátora O2 navrhlo za loňský rok vyplatit dividendu 13 korun na akcii. Chce na to použít 4,1 miliardy korun z loňského zisku a z nerozděleného zisku z minulých let. Vyplývá to z ve středu zveřejněné informace pro investory. Návrh musí schválit valná hromada. Loni firma vyplatila 18 korun na akcii.

Foto: Právo

Centrála O2 v Praze

Článek

Navrhované datum splatnosti dividendy je 28. května s rozhodným dnem pro uplatnění tohoto práva k 28. dubnu.

Ekonomové byli k letošní výplatě dividendy z nerozděleného zisku skeptičtí. Poukazovali na chystanou půjčku téměř 25 miliard korun mateřské skupině PPF i návrh na rozdělení společnosti.

Vedení operátora nedávno schválilo návrh, aby se od O2 odštěpila nová firma pod názvem Česká telekomunikační infrastruktura (Cetin), která bude vlastnit a provozovat pevné a mobilní sítě a datová centra.

Její hodnotu znalec ocenil na 46,9 miliardy korun. Akcie, které nebudou veřejně obchodovatelné, získají všichni akcionáři O2. Rozdělení musí schválit valná hromada. V týdnu po oznámení rozdělení na pražské burze akcie O2 výrazně ztrácely. [celá zpráva]

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala majoritní podíl 66 procent v O2 od španělské Telefóniky na začátku loňského roku. Cena za transakci byla 63,6 miliardy korun. V současnosti má přes 83 procent akcií firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám