Hlavní obsah

Lidovci žádají po Babišovi studii dopadu zavedení elektronických tržeb

Vládní lidovci požadují před rozhodováním o chystaném zákonu o elektronické evidenci tržeb studii, která by přesně hodnotila dopady normy. Chtějí znát, jak se plánované změny odrazí v jednotlivých odvětvích a jaké by měly být případné kompenzace pro podnikatele. Novinářům to v úterý řekl místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

"Nemůžeme k tomu přistupovat v nějakém principu: Prostě to uděláme a ono to nějak dopadne. Chceme kvalitní dopadovou studii," uvedl v narážce na předvolební heslo ANO Jurečka.

Strana chce znát, jaké dopady by zákon měl na jednotlivá odvětví a na podnikatele podle jejich obratu. Podle toho by se pak měla nová pravidla zavést, a to s případnými daňovými kompenzacemi, míní Jurečka. Dodal, že lidovci nechtějí normu blokovat a "být za potížistu", je prý potřeba nastolit pořádek a spravedlnost.

Ministerstvo financí počítá s tím, že by elektronická evidence tržeb měla v Česku být od roku 2016 a týkala by se až 600 tisíc obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb.

Uvažují o snížení DPH pro restaurace

Od ledna by ji měly mít restaurace a hotely. Od dubna by se do systému připojily maloobchodní a velkoobchodní společnosti. Od července by měly tržby hlásit i fyzické osoby, které provozují restauraci, hotel nebo prodejnu.

Ministerstvo financí si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně DPH. Autoři návrhu věří, že by se prostředí "narovnalo". Poctiví podnikatelé z různých oborů totiž nejsou schopni konkurovat těm, kteří řádně neplatí daně.

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš očekává, že by se na daních mohlo vybrat o 12 miliard korun víc. Zvažuje také snížení DPH restauracím na 15 procent. [celá zpráva] Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale uvedl, že jeho strana snížení daně pro restaurace nepodpoří, dokud nebude znát podobu státního rozpočtu a jeho možnosti na příští rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám