Hlavní obsah

Evropa věděla, že nedokážeme splatit dluhy, tvrdí řecký ministr financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští představitelé po celou dobu řecké dluhové krize věděli, že Atény nebudou nikdy schopny své dluhy splatit. Uvedl to řecký ministr financí Janis Varufakis v dokumentu německé televize ARD. Jeho výrok vyvolal v úterý ostrou reakci v německých médiích, napsala agentura Reuters.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Článek

"Chytří lidé v Bruselu, Frankfurtu a v Berlíně již v květnu 2010 věděli, že Řecko nikdy nesplatí své dluhy. Postupovali ale tak, jako by Řecko nebylo na mizině, jako by pouze nemělo dostatek likvidních finančních prostředků," uvedl Varufakis v dokumentu o řecké krizi, který se vysílal v pondělí.

"Dávat nejzkrachovalejšímu státu největší půjčku v historii byl zločin proti lidskosti," dodal. Podle Reuters není jasné, kdy přesně byl dokument natočen.

Nejčtenější německý list Bild umístil Varufakisovy výroky na svou titulní stránku a v redakčním komentáři vyzval evropské představitele, aby ukončili poskytování finanční pomoci Řecku.

"Řecká vláda se chová, jako by všichni museli tancovat podle jejích not. Toto šílenství musí skončit. Evropa ze sebe nesmí nechat dělat hlupáka," píše se v komentáři.

Ve hře je referendum o reformách

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Druhý záchranný program měl vypršet na konci února, eurozóna se ale po složitých jednáních shodla na jeho prodloužení o čtyři měsíce.

Poskytnutí zbývajících peněz z programu podmiňují věřitelé reformami, o jejichž konkrétní podobě začnou s Aténami jednat ve středu. Varufakis o víkendu poznamenal, že pokud se jeho země s věřiteli nedohodne, jsou ve hře předčasné volby či referendum o podobě reforem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám