Hlavní obsah

„Tradiční český“ med obsahoval pyl z Číny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potravinářská komora odebrala garantované označení Český výrobek firmě Včelpo. Jejich Dědečkův med obsahoval podle analýzy pyl z východní Evropy i Číny. Komora o tom informovala v pondělí v tiskové zprávě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k závažným zjištěním Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ohledně geografického původu medu přistoupila komora k odebrání podlicence na používání značky Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR,“ uvedla mluvčí komory Dana Večeřová. Firma Včelpo z Jižní Moravy má z výrobků odstranit používání této značky do měsíce.

Jedná se o výrobek Dědečkův med květový, který má na boku výrazné označení český med, tradice - kvalita.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už koncem ledna zveřejnila SZPI na webových stránkách Potraviny na pranýři výsledky kontrol provedených v říjnu, listopadu a prosinci loňského roku, kdy bylo zjištěno, že u výrobků rozdílných šarží, jimž byla udělena značka, dochází ke klamání ohledně geografického původu medu, kdy na obalu je uvedena jako země původu ČR, zatímco z výsledků pylové analýzy vyplývá, že jako zemi původu lze uvést i východní Evropu a Čínu.

Pyl z exotických rostlin?

U dalších šarží medu našla SZPI stopy pylu ukazující na klamavé označení geografického původu, znovu na konci února. To vedlo podle mluvčí potravinářskou komoru k rozhodnutí odebrat garantované označení.

Med prodávaly ve své síti obchody Kaufland a Globus, podle informací Českého rozhlasu podezřelé šarže již v únoru stáhly.

Společnost Včelpo odmítá, že by klamala zákazníky. Tvrdí, že med vykupuje od českých včelařů a i na našem území kvetou exotické rostliny, které zde dříve nerostly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám