Hlavní obsah

Slovensko převezme od Italů kontrolu nad Gabčíkovem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko převezme provoz největší vodní elektrárny na Dunaji u Gabčíkova. Od dosavadního provozovatele elektrárny italského koncernu Enel bude slovenská vláda požadovat kompenzaci ve výši několika stovek miliónů eur. V pondělí to řekl slovenský premiér Robert Fico.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na vodní dílo Gabčíkovo na Slovensku

Článek

O převzetí vodní elektrárny rozhodla na mimořádném zasedání slovenská vláda na základě rozhodnutí soudu, který označil smlouvu o pronájmu Gabčíkova Enelem z roku 2006 za neplatnou, protože byla v rozporu s mezinárodním právem. K převzetí vodní elektrárny Gabčíkovo státem by mělo dojít ještě v průběhu pondělí.

Fico už loni v prosinci prohlásil, že prioritou jeho vlády je ovládnutí Gabčíkova.

„Všechno začala nesmyslná privatizace v roce 2006. Již v roce 2007 jsme napadli smlouvu o pronájmu vodního díla Gabčíkovo u soudu,“ uvedl předseda vlády. Fico odhadl, že Enel získal z provozu gabčíkovské elektrárny 35 až 40 miliónů eur ročně.

Podle Fica neinvestovali do oprav

"Budeme žádat od Slovenských elektráren (SE), aby státu vrátily všechny peníze, které získaly za osm let provozu této vodní elektrárny," řekl Fico.

Získání plné kontroly státu nad elektrárnou v Gabčíkovu přichází v době, kdy Enel připravuje prodej svého 66procentního podílu v SE.

Premiér kritizoval, že Slovensko nemá žádné údaje o výnosech z prodeje elektřiny z Gabčíkova a Slovenské elektrárny pod vedením italského Enelu nepřipravily žádné plány rekonstrukce a generálních oprav vodní elektrárny.

Pravicová vláda premiéra Mikuláše Dzurindy dala vodní elektrárnu Gabčíkovo do pronájmu Slovenským elektrárnám ovládaných Enelem na 30 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám