Hlavní obsah

ČOI: Zaplétací špagety z Číny ohrožují zdraví dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) nařídila stáhnout z trhu hračku zaplétací špagety. Vyrábí se v Číně a obsahuje 50násobek ftalátů, než je povoleno. Mohla by tak nevratně poškodit zdraví dětí. ČOI to uvedla v pondělí v tiskové zprávě.

Foto: ČOI

Zaplétací špagety z Číny obsahovaly 50násobek povoleného množství ftalátů

Článek

Z posudku zdravotního ústavu vyplynulo, že hračku, kterou dováží firma Wiky z Kyjova, obsahuje 5,15 procenta hmotnostních esteru kyseliny ftalové, přestože limit nesmí přesáhnout 0,1 procenta.

Při běžném a předpokládaném způsobu používání hračky je podle inspekce jisté, že přijde do kontaktu s pokožkou dítěte, a to ji pravděpodobně bude také vkládat do úst. V těchto případech estery kyseliny ftalové ve vyšších hodnotách, než povoluje nařízení EU, negativně působí na dětský organismus.

"Tato hračka představuje pro dětské uživatele při delší době používání riziko nevratného poškození zdraví. Proto doporučuji spotřebitelům, aby v případě, že ji již mají doma, nedovolili dětem, aby si s ní dále hráli," uvedl ústřední ředitel ČOI  Mojmír Bezecný.

Prodej výrobku ČOI zakázala a dovozce jej stahuje z trhu. Nebezpečnou hračku inspektoři také nahlásili do mezinárodní databáze nebezpečných výrobků Rapex.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám